V Žiline vyvinuli samočistiace maskáče, vojaci ich zatiaľ nenosia


Foto: V Žiline vyvinuli samočistiace maskáče, vojaci ich zatiaľ nenosia

Maskáče a uniformy, ktoré sa vyperú samé. Presne také by raz mohli nosiť slovenskí vojaci, vyvinuli ich vedci pre našu armádu. Ministerstvo obrany však zatiaľ tento materiál neplánuje využívať „V súčasnosti len prebiehajú vojskové skúšky na overenie kvality novej látky,“ uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Efekt lotosového kvetu vyvinuli v Žiline

Nový supermateriál, ktorý sa napríklad v daždi nepremočí, vyvinul Výskumný ústav textilnej chémie (VÚTCH) – CHEMITEX v Žiline. Priamo pre potreby slovenskej armády túto látku vyvíjal od roku 2011 do roku 2013. Kvapky sa po povrchu kotúľajú, tak ako to vidíme v prírode napríklad na listoch lotosového kvetu. Navyše so sebou tieto kvapky vezmú prach a nečistotu, čo by ocenil každý vojak.

Medzi ďalšie výhody patrí zachovanie vzdušnosti odevu a zvýšenie jeho pevnosti. Nový materiál je podstatne menej horľavý. Zvýšenie hygienického pohodlia vojaka by mali zaručiť nanosóly, ktoré po nanesení na povrch odevu zamedzia rastu mikroorganizmov a baktérií. Na vývoj novej látky poskytlo Ministerstvo obrany Slovenskej republiky dotáciu počas troch rokov v celkovej výške 243 tisíc eur.

foto: zilina-gallery


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu