Účtovníctvo spoločnosti Žilina Invest za roky 2015 - 2019 preveria externí účtovníci


Foto: Účtovníctvo spoločnosti Žilina Invest za roky 2015 - 2019 preveria externí účtovníci

Na účtovníctvo spoločného podniku mesta Žilina a obcí Mojš, Teplička nad Váhom, Nededza a Gbeľany, ktorý bol založený v súvislosti s výkupom pozemkov a zriadením infraštruktúry pre závody Kia Motors Slovakia a Mobis Slovakia, sa pozrú externí účtovníci. Ich služby by mal za sumu 29 940 eur s DPH dodať víťaz súťaže, spoločnosť PROTECT spol. s r.o.

Revízia účtovníctva a daní spoločnosti Žilina Invest za obdobie rokov 2015-2019 má odhaliť možné nedostatky v účtovaní za účelom ich nápravy, vďaka ktorej by sa v budúcnosti mohol podnik vyhnúť postihom a finančným sankciám.

Pre pochybnosti o hospodárení firmy schválilo predošlé zastupiteľstvo v roku 2017 odvolanie vtedajšieho viceprimátora Patrika Gromu z funkcie konateľa. Exprimátor Igor Choma ho však nepodpísal.

Cieľom je ukončiť činnosť spoločnosti, bráni v tom aj cesta popri Kii


To, že v účtovníctve našlo nové vedenie nedostatky, potvrdil aj súčasný konateľ Žilina Invest-u Miloš Martinka. Podľa jeho slov ukáže až externý audit, do akej miery sú tieto nedostatky problematické a aký dopad môžu mať na spoločnosť: 

„Revíziu účtovníctva inciovala spoločnosť Žilina Invest, s.r.o. z dôvodu, že účtovné závierky od roku 2015 neposkytujú verný a pravdivý obraz o účtovných skutočnostiach spoločnosti. O tomto svedčí register účtovných závierok, v ktorom je za uvedené obdobie viacero účtovných závierok podaných bez schválenia valným zromaždením, duplicitne a s rôznymi údajmi.“ 

Spoločnosť dnes spravuje všetky infraštrukturálne diela mimo areálu spoločností Kia Motors Slovakia a MOBIS, ktoré bezprostredne súvisia s investíciou a pre rôzne dôvody ich ešte neodovzdali iným správcom. Týka sa to aj cesty II. triedy 583, ktorá vedie v smere z odbočky na Tepličku nad Váhom popri závode Kia až na križovatku Varín - Gbeľany. Po úspešnom odovzdaní stavieb by mala ukončiť činnosť a byť zlikvidovaná: 

„Ide najmä o komunikáciu II/583A s napojeniami na ňu II/583C a II/583D, prekládky vodných tokov, osvetlenie a dažďovú kanalizáciu. Prioritné činnosti teda smerujú k odovzdaniu jednotlivých infraštrukturálnych diel a k zefektívneniu nákladov súvisiacich s ich terajšou prevádzkou. Samozrejme, odovzdaniu, najmä v prípade komunikácie II/583A, predchádza majetkovoprávne usporiadanie pozemkov, na ktorých po zápise registra obnovenej evidencie pozemkov pribudlo množstvo podielnikov, duplicitných zápisov so spochybnenou hodnovernosťou, pri ktorých veľmi intenzívne konfrontujeme s katastrálnym odborom okresného úradu oprávnenosť ich zápisu, a možné postupy ich odstránenia,“ dodal Martinka.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu