VIDEO: Starhrad v Nezbudskej Lúčke z vtáčej perspektívy


Prihláste sa na odber Žilinak.sk na  

Starhrad je zrúcanina hradu vypínajúca sa na pravom brehu Váhu vo výške 475 m n. m. Nachádza sa neďaleko hradu Strečno, ale na opačnom brehu rieky nad Domašínskym meanderom. V roku 2017 bol zapísaný medzi Národné kultúrne pamiatky Slovenskej republiky. Hrad svojím pôdorysom pretiahnutého tvaru sleduje charakter terénu.

Na najvyššom bode stála veža podkovitého pôdorysu, na západ od nej stáli spočiatku budovy na neveľkom nádvorí. Na východ od veže v predhradí, vybudovali obydlie pre vojenskú posádku a hospodárske budovy, ktoré tvorili súčasť predsunutej obrany hradu. Predhradie uzatvárala šijová priekopa, nad ktorou bol pravdepodobne most.

Hrad si zachoval murivo a dispozíciu stredovekého hradu. Veža je dodnes zachovaná asi do výšky druhého poschodia. Na západ od nej sú viditeľné zvyšky paláca a ostatné poškodené múry sledujú terén skaly.


V predhradí je viditeľná šijová priekopa a základy hospodárskych budov. V areáli sa miestami zachovali otvory pôvodných okien a vstupov. Na paláci je vidieť časť gotického arkiera. Zo zrúcaniny je unikátny pohľad na Domašínsky meander Váhu.


Autor: Martin Kubo - https://www.facebook.com/martinkubophotography/


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu