Deň s Volkswagen úžitkovými vozidlami v Galimex Žilina


Foto: Deň s Volkswagen úžitkovými vozidlami v Galimex Žilina Foto: Peter Hlačik

Do pestrého modelového portfólia jednej z najväčších svetových automobiliek patria, okrem tradičných osobných vozidiel, aj úžitkové modely. Divízia Volkswagen úžitkové vozidla v súčasnosti ponúka štyri.

Za každých okolností ale môžeme hovoriť o tzv. „štýlových pracantoch“, ktorí majú dnes komfortom pre posádku veľmi blízko práve k osobným modelom značky VW.  Výhodou úžitkových vozidiel ale, logicky, aj naďalej ostáva široká škála využiteľnosti.

V rámci unikátneho podujatia Volkswagen Úžitkové vozidlá Test & Drive Days 2018, sa mohli profesionáli, ako aj široká verejnosť, presvedčiť o nesporných kvalitách vozidiel Volkswagen. Ako sa hovorí na vlastnej koži, v rámci testovacích jázd.  My sme navštívili žilinskú zastávku, ktorá mala svoje zázemie v showroome Volkswagen spoločnosti Galimex.

Najmenším, ale vďaka žiarivej „Cherry“ červenej farbe zároveň aj najviac nápadný model na celej Roadshow, bol Volkswagen Caddy v špeciálnej verzii Edition 35. Obľúbenosť modelového radu Caddy pramení predovšetkým z vysokej pridanej hodnoty tohto modelového radu. Okrem špičkových úžitkových vlastnosti stojí za zmienku špičková obratnosť, vyplývajúca z kompaktných rozmerov modelu. Silnou stránkou je i dostupná ponuka jednotlivých verzií, vrátane bohatej palety pohonných jednotiek.

Okrem vyslovene úžitkových variantov so skriňovým úložným priestorom sú k dispozícii aj dobre vybavené osobné verzie. Tie, bez preháňania, v mnohých prípadoch predstavujú dokonca adekvátnu alternatívu k MPV či SUV. Volkswagen Caddy si je možné objednať buď v základnej verzii, alebo s predĺženou karosériou a 7-miestnym usporiadaním interiéru ako Caddy Maxi. Okrem predného pohonu Volkswagen ponúka aj špeciálne verzie s pohon všetkých kolies Caddy Alltrack.

Testovaná verzia Edition 35, odkazuje na výročie od začiatku výroby tohto modelu. Bohatá výbavy vychádza z verzie Comfortline a vizuálne je ešte obohatená o prvky odkazujúce práve na Edition 35. Cena Volkswagen Caddy Edition 35 so zážihovým motorom 1,0 TSI (102 koní) a 5-st. manuálnou prevodovkou začína na čiastke 24 840 € s DPH.

Ešte väčším „kultom osobnosti“ ako ponúka model Caddy, sa bezpochyby môže pochváliť Volkswagen Multivan. História modelov Volkswagnen T sa začala písať už v roku 1950, legendárnym modelom T1 – Bulli s dvojfarebným lakovaním. Aktuálne Volksvagen ponuka už šiestu generáciu modelov T. Okrem pracovnej verzie Transporter, má automobilka v ponuke aj osobnú verziu Carravelle. Absolútnym vrcholom modelového radu je napriek tomu už 30 rokov model Multivan. Pre účely Roadshow bola k dispozícii Volkswagen Multivan Edition 30.

Aj v tomto prípade je samozrejmosťou nadštandardná výbava, ako aj špeciálny dizajnový balík s doplnkami odkazujúcimi na 30. výročie tohto modelového radu. Pre model Multivan ako luxusnú „rodinnú dodávku“ s dvoma pohodlnými otočnými „kreslami“ v druhom rade sa len ťažko hľadá adekvátna konkurencia.

Samozrejmosťou je aj dostupnosť silných a výkonných, ale zároveň aj úsporných motorizácií. K dispozícii sú v tomto prípade aj verzie s pohonom všetkých kolies 4Motion.

V opcii je možné siahnuť dokonca aj po uzávierke zadného diferenciálu. V takejto konfigurácii dokáže Multivan následne v teréne zahanbiť aj mnoho SUV modelov. Cena špičkovo vybaveného modelu Volkswagen Multivan Edition štartuje na čiastke 44 316 € s DPH.

Tu sa o pohon stará turbodiesel 2,0 TDI (150 koní) skombinovaný so 6-st. manuálnou prevodovkou. Absolútnym vrcholom celého modelového radu sú následne veľmi dobre známe cestovateľské verzie PanAmericana a California.  


Priblíženie úžitkových vozidiel ku klasickým „osobákom“ najlepšie demonštruje najnovšia generácia modelového radu Volkswagen Crafter. Mimochodom, tento model sa môže popýšiť aj prestížnym ocenením International Van od the Year 2017. Novinka medzi dodávkami, ktorá je na našom trhu dostupná od minulého roka, je z konštrukčného hľadiska doslova prešpikovaná modernými technológiami, vrátane užitočných jazdných asistentov.

Tie okrem bezpečnosti profesionálom za volantom tejto veľkej dodávky značne uľahčujú každodenný život. Samozrejmosťou je aj v tomto prípade veľmi široká ponuka dostupných verzii. Zákazník si má možnosť pri skriňovej dodávke zvoliť rázvor, dĺžku karosérie, ako aj jej výška. Okrem toho Volkswagen Crafter ponúka aj ďalšie možnosti konfigurácie so špecializovanými nadstavbami , či upravenými šasi karosérie podľa typu nadstavby.

V rámci pohonu sú k dispozícii sú verzie s poháňanou prednou nápravou, ďalej poháňanou zadnou nápravou, ako aj pohonom všetkých kolies. Za volantom modelu Crafter sa jednoducho nechce ani veriť že šoféruje už pomerne veľkú dodávku. Komfortnou chuťovkou bolo v našom prípade veľmi pohodlné vzduchové odpruženie sedačky vodiča. Pochvalu si zaslúži aj celková kultivovanosť.

Do interiéru, na rozdiel od niektorých konkurentov, na naše prekvapenie neprenikali žiadne rušivé „pazvuky“ smerom z nákladného priestoru. Najdostupnejší Volkswagen Crafter 30 s turbodieslom 2,0 TDI (102 koní), 6-st. manuálnou prevodovkou a poháňanou prednou nápravou, stojí 21 036 € s DPH.

Na koniec si nechávame pomyslenú čerešničku na torte. Tou je z nášho pohľadu Volkswagen Amarok. Aj tento pickup sa radí k úžitkovým vozidlám s logom Volkswagen. Kategória vozidiel typu pickup zaznamenáva v posledných rokoch obrovský progres. Z vozidiel určených výhradne na tvrdú prácu v náročných podmienkach, sa v poslednom období čoraz častejšie sávajú aj imidžovo ladené alternatívy k vozidlám typu SUV.

Oba diametrálne odlišné zákaznícke svety pokrýva aj nová generácie modelu Volkswagen Amarok. V našom prípade sme mali na testovacie jazdy k dispozícii verziu Advenura Exclusive, ktorá má vzhľadom na výbavu, ako aj celkové stvárnenie oveľa bližšie k luxusným automobilom ako k rýdzo pracovnému náčiniu.

Silné renomé a uznanie si nová generácie modelu Amarok vyslúžila predovšetkým pre svoju pohonnú jednotku. Pod prednou kapotou za každých okolností pracuje turbodiesel 3,0 V6. V najvýkonnejšej verzii, čo bol aj prípad nášho vozidla, disponuje Amarok výkonom až 258 koní. V skratke by sme Volkswagen Amarok mohli definovať ako nekompromisný offroad s veľmi dobrými jazdnými vlastnosťami aj na bežných cestách a vhodný aj na dlhé diaľničné presuny.

Úžasné pritom je, že vďaka elektronickým asistentom sa s ním do náročnejšieho terénu môže vybrať pokojne aj vodič bez patričných skúsenosti.  Cena špičkového modelu Volkswagen Amarok V6 Aventura Exclusive začína na čiastke 52 716 € s DPH.

Viac informácií o spomínaných modeloch sa dozviete u autorizovaného predajcu vozidiel Volkswagen v našom regióne, spoločnosti Galimex, s.r.o., na Rosinskej ceste, kde na vás čakajú i ďalšie modely značky Volkswagen.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Peter Hlačik