Vidiecky filmový festival prinesie cez víkend do Oravskej Polhory filmy Čiara či Obecná škola


Foto: Vidiecky filmový festival prinesie cez víkend do Oravskej Polhory filmy Čiara či Obecná škola Foto: VIFI FEST

Už tento víkend ožije slovenský vidiek filmami z domácej produkcie, VIFI FEST príde aj do dediny roka na Slovensku - Oravskej Polhory. V nej a ďalších šiestich slovenských obciach prinesie festival filmové premietania. Cieľom je dostať kultúru bližšie a zapájať komunity do aktívneho života. Miestni obyvatelia si totiž program a podujatie zostavujú prakticky sami.

Sedem obcí, jeden víkend, desiatky filmových premietaní a sprievodných akcií. Bzince pod Javorinou, Červeník, Kláštor pod Znievom, Mokrá Lúka, Oravská Polhora, Voznica a Zemplínske Hámre sú miestami, na ktorých to na konci týždňa bude „žiť filmom“. Ich aktívni obyvatelia a obyvateľky sa rozhodli prijať výzvu, z ponúkaných filmov vybrali tie, ktoré by sa domácemu publiku mohli páčiť, a pridali k nim sprievodné akcie na základe rovnakého kritéria.

Finančne zabezpečiť podujatie im pomohla aj široká verejnosť, ktorá podujatie podporila v tzv. crowdfundingovej zbierke, úspešne ukončenej v polovici mája. V Oravskej Polhore bude súčasťou podujatia výstava prác celotýždňového rezbárskeho plenéra.

Návštevníci sa môžu tešiť na filmy Čiara (2017), Obecná škola (1991) a Sedem zhavranelých bratov (2015), zároveň sú v sobotu a nedeľu pripravené skákacie atrakcie pre najmenších. Okrem filmových premietaní budú v jeho programe pripravené viaceré sprievodné podujatia, zorganizované lokálnymi tímami bez nároku na honorár a bez vyberania vstupného.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu