Do Oravskej Polhory prinesú v posledný májový víkend filmy v rámci pilotného ročníka VIFI FEST-u


Foto: Do Oravskej Polhory prinesú v posledný májový víkend filmy v rámci pilotného ročníka VIFI FEST-u

Najväčšia obec na Orave, ktorá zvíťazila v minuloročnej súťaži o Dedinu roka 2017, bude hostiť pilotný ročník festivalu VIFI FEST - Vidiecky FIlmový FESTival. Scenárista Peter Gašparík, ktorý je členom organizačného tímu národných filmových cien Slnko v sieti či prehliadky Týždeň slovenského filmu, chce priniesť bezplatné filmové premietania aj na slovenský vidiek.

Obyvatelia Oravskej Polhory získali vďaka výhre v súťaži o dedinu roka finančné prostriedky na realizáciu projektu pre podporu rozvoja a obnovy obce, teraz sa môžu tešiť aj na víkend plný kultúry.  Ten prebehne v dňoch 25. až 27. mája 2018 paralelne v ďalších šiestich miestach na Slovensku.

„Slovenský vidiek býva často označovaný za prostredie, kde „každý pozná každého“, už desaťročia to však nie je pravda. Z dedín vo všeobecnosti ustupuje komunitnosť a motivácia spolupracovať, vytráca sa spoločenský i kultúrny život. V miestach, kde stále prekypuje, je potom tvorený najmä staršou generáciou a zameraný na tradície a folklór,“ uviedol Peter Gašparík, ktorý ako hlavný organizátor zaisťuje filmy - licencie a kópie na ich verejné premietanie či koordináciu a know-how organizácie.

Bezplatná kultúra aj vďaka práci bez nároku na honorár

V samotnej obci si však festival zorganizujú dobrovoľníci sami, vďaka čomu získajú skúsenosti a motiváciu rozvíjať kultúru prostredníctvom organizovania ďalších podujatí aj do budúcna. Na základe predvybraných snímok s témou VIDIEK si filmový program zostavili lokálne organizačné tímy, následne k nim pridali aj sprievodné podujatia, v ktorých sa budú môcť mať možnosť zapojiť aj návštevníci.

„VIFI FEST je podujatím, ktoré prináša na vidiek kino ako reprezentanta súčasného umenia, do pilotného ročníka projektu sa odvážilo vstúpiť sedem slovenských obcí, ktoré na koniec mája, a v jednom prípade júna, pripravujú program pre svojich obyvateľov a obyvateľky, ale aj pre hostí a hosťky zo širokého okolia,“ dodáva Gašparík.

Vstup na podujatie bude bezplatný, rovnako organizátori a dobrovoľníci pracujú bez nároku na honorár. Akcia je výrazne nízkorozpočtová, napriek tomu licencie na filmové práva presiahnu viac ako polovicu rozpočtu. Aj preto spustili organizátori zbierku na portáli startlab.sk. Minimálna potrebná suma je 2000 eur.

Odkaz na projekt na Štartovači


https://www.startlab.sk/projekty/421-vifi-fest-vidiecky-filmovy-festival/

„Viacero položiek rozpočtu nemôžeme znížiť celkom na nulu. Vstup na podujatia vo všetkých obciach je z princípu voľný, takže ani zisk zo vstupného nepokryje náklady, ktoré vynaložíme na filmové práva, kópie a propagáciu projektu (grafika a tlač). Okrem partnerského finančného vstupu preto potrebujeme aj Vás – aby ste dokázali, že podujatie má zmysel a že sa mu oplatí venovať energiu aj v budúcnosti. Stačí pritom, aby ste si odpustili jednu večeru v reštaurácii v centre,“ apelujú organizátori na potenciálnych darcov.

Ďalší ročník môže byť aj vo vašej obci

Aj napriek tomu, že aktuálny pilotný ročník má už uzatvorený počet aj zoznam zapojených obcí, do budúcnosti sa môže konať napríklad aj vo vašej obci. Ak máte okolo seba šikovných ľudí, ktorí chcú priniesť tento typ kultúry do obce, stačí sa nakontaktovať na organizátorov.

„Sedem zapojených obcí pre rok 2018 bolo vybraných na základe odporúčaní užšieho a širšieho okolia autorov projektu. V lete roku 2019 budú pomyselné dvere otvorené aj vám! Ak pochádzate z obce, ktorá by mala o filmový festival záujem, a zároveň viete zostaviť organizačný tím, ktorý sa podujme na jeho prípravu, prihláste sa nám na adrese peter@vififest.sk a my vás budeme kontaktovať, aby sme sa dohodli na ďalšom postupe,“ uvádza za organizátorov Gašparík.

Zapojené obce (v abecednom poradí):
Bzince pod Javorinou
Červeník
Kláštor pod Znievom
Mokrá Lúka
Oravská Polhora
Voznica
Zemplínske Hámre

Inicitatívu v obci Oravská Polhora vedie rodina Vorčáková, ak by ste však chceli a vedeli akokoľvek pomôcť, môžete sa ozvať na peter@vififest.sk



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu