Žilinčania môžu ročne zdarma odovzdať 500 kg odpadu, mnohí ho dávajú neprispôsobivým občanom


Foto: Žilinčania môžu ročne zdarma odovzdať 500 kg odpadu, mnohí ho dávajú neprispôsobivým občanom Foto: Mesto Žilina

Obyvatelia mesta Žilina majú možnosť bezplatne odovzdať rôzny, aj objemný odpad v zbernom dvore na Jánošíkovej ulici a tiež v zbernom dvore v Považskom Chlmci. Na základe občianskeho preukazu, ktorým občan dokladuje svoj trvalý pobyt, môžu obyvatelia Žiliny každý rok odovzdať odpad v objeme až 500 kilogramov na osobu bezplatne.

Zberné dvory prijímajú nepotrebný odpad ako sú bytové jadrá, nábytok, koberce, stavebný odpad ale aj elektroodpad, teda chladničky, práčky, televízory či počítače. Zberný dvor je otvorený v pondelok až piatok od 10:00 do 18:00 hod. a v sobotu od 8:00 - 12:00 hod.

Aj napriek tomu, že zberné dvory ponúkajú takúto možnosť, sa v ich okolí hromadí množstvo odpadu. Staré televízory, časti elektrospotrebičov, stavebný materiál, alebo vrecia s odpadom či záchodové misy. Takto vyzerá aj okolie pred a najmä za zberným dvorom na Jánošíkovej ulici v Žiline.


Zberači odpadu často zanechajú nespeňažiteľný bordel v okolí

Hoci tieto miesta samospráva pravidelne čistí, neporiadok sa tvorí neustále. Spôsobujú ho neprispôsobiví obyvatelia, ktorí sa v tejto lokalite pohybujú a berú od ľudí odpad ešte pred tým, ako ho odovzdajú v zbernom dvore.

„Rád by som poprosil všetkých zodpovedných Žilinčanov, ktorí sem odvážajú nepotrebný odpad, aby ho odovzdali priamo v zbernom dvore a neprenechávali ho osobám z ulice. Tí potom odpad, ktorý nemôžu speňažiť, ponechajú na mieste a tým znečisťujú okolie,“ vysvetlil žilinský primátor Igor Choma.

Problémom je podľa slov primátora najmä elektroodpad, ktorý rozoberú a nechajú pohodený v okolí, čo je v rozpore s platnou legislatívou. Vznikajú tak čierne skládky, ktoré musí mesto odstraňovať na vlastné náklady.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina