Najväčší knižný festival na Slovensku s názvom Dni detskej knihy 2018 prilákal do Žiliny 2 000 detí


Foto: Najväčší knižný festival na Slovensku s názvom Dni detskej knihy 2018 prilákal do Žiliny 2 000 detí
Galéria: 5 fotiek
Foto: Krajská knižnica v Žiline

V Žiline sa konal už 35. ročník festivalu Dni detskej knihy. Hlavným cieľom festivalu je každoročne podporiť čitateľskú gramotnosť detí a ukázať im, že knihy neslúžia len na vzdelávanie, ale aj na zábavu. 

Podujatie pripravila Krajská knižnica v Žiline, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci s mestom Žilina, Slovenskou sekciou IBBY (Board on Books for Young People) a BIBIANOU - medzinárodným domom umenia pre deti.

Na najväčšom knižnom festivale na Slovensku, ktorý sa venuje práve detskej literatúre sa tento rok zúčastnilo viac ako 20 tvorcov kníh. Podujatie podporili nie len spisovatelia a ilustrátori, ale aj zástupcovia vydavateľstiev. Počas troch dní sa na spoločných stretnutiach streli s viac ako 2 000 deťmi zo Žiliny a okolia.

Súčasťou festivalu bolo aj vyhodnotenie národného kola medzinárodnej slovensko-poľsko-českej literárno-výtvarnej súťaže detí Tvoríme vlastnú knihu. 

Festival slávnostne otvorili 17. apríla na v Mestskom divadle v Žiline. Na sprievodnom programe sa podieľali mladé basketbalistky z Basketbalového klubu mládeže Žilina, folkloristi z Detského folklórneho súboru Stavbárik, Žilinské mažoretky Diana a baletky z Baletnej školy Pointe. 

„Dni detskej knihy sú sviatkom. Sviatkom, kedy spisovatelia odídu od počítačov, maliari z ateliérov a aj deti zdvihnú zrak od mobilov a počítačov. Taký zázrak sa stal a v jednom meste sa stretlo naraz toľko ľudí, ktorí detské knihy píšu, ilustrujú, čítajú, ktorí s nimi pracujú,“ povedala spisovateľka Toňa Revayová vo svojom príhovore. 

Deti sa s tvorcami kníh pre deti stretli na zaujímavých besedách. Hovorili aj o zaujímavých knihách, ktoré získali ocenenie Najlepšie a najkrajšie knihy Slovenska 2016. Spisovatelia deťom priblížili svoje zážitky s knihami a prezradili aj to, kde hľadajú inšpiráciu na písanie.


Na pripravených tvorivých dielňach sa o svoje skúsenosti podelili ilustrátori kníh nie len slovami. Malým umelcom pomáhali prekonávať strach z veľkého bieleho papiera. 

„Ilustrácia dáva knihe život. Keď som bol malý, čítal som najskôr obrázky. Keď som sa naučil čítať, hľadal som, či ujo ilustrátor neurobil pri kreslení chybu a nenamaľoval blonďavej princeznej čierne vlasy. A keď som bol ešte väčší, začal som ilustrácie obkresľovať,“ spomínal akademický maliar Stanislav Lajda. 

Vrámci festivalu sa prezentovali aj diela detí, ktoré sa nebáli a zapojili sa do súťaže Tvoríme vlastnú knihu. Tvorcovia kníh tak mohli obdivovať aj detské nápady v ich originálnych dielach. Deti mali v súťaži za úlohu „prepísať“ svoju obľúbenú rozprávku. Nadaní budúci spisovatelia písali o tom, ako Červená čiapočka zjedla vlka, ako princezná vyslobodila princa, či ako repka ťahala dedka.

Počas festivalu ozdobili Knižnicu výstavy prác študentov Súkromnej strednej umeleckej školy v Žiline, ilustrácie Stanislava Lajdu a Kataríny Gasko, a tiež výstava najkrajších a najlepších detských kníh jari, leta, jesene a zimy 2016 na Slovensku. O doplnenie atmosféry sa postarali hudobní hostia Peter Vaňoučka, Zuzana Burianová a Matúš Dobeš. 

Posledný deň festivalu bol určený najmä odbornej verejnosti – knihovníkom a učiteľom.

„Seminár Knižnica v živote dieťaťa chce posunúť myšlienku Dní detskej knihy ďalej. Detská kniha je krásna, ale musíme ju deťom vedieť pútavo prezentovať. Nielen o dôležitosti čítania, ale aj o práci s detským čitateľom nám hovorili hostia z celého Slovenska“ uzavrela riaditeľka knižnice Katarína Šušoliaková.

Festival sa síce skončil, ale Krajská knižnica v Žiline má pripravené ďalšie zaujímavé podujatia na každý mesiac. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Krajská knižnica v Žiline