Pozor na eshopy s „legálnym antiradarom“, polícia hrozí odobratím vodičáku a pokutou 300 €


Foto: Pozor na eshopy s „legálnym antiradarom“, polícia hrozí odobratím vodičáku a pokutou 300 €

Začiatkom marca nás kontaktovali čitatelia, ktorí dostali do svojej emailovej schránky správu s reklamou na „legálny antiradar“. Internetový obchod ponúka zariadenie, ktoré dokáže odhaliť policajný radar, vďaka čomu vodič zníži rýchlosť a vyhne sa pokute. 

„Tento SPAM sa poslednú dobu šíri prostredníctvom elektronickej pošty. Ide o reklamu na zariadenie na odhaľovanie policajných radarov. Nebezpečné je tvrdenie predajcu, že ide o absolútne legálne zariadenie, ktoré šetrí vodičom peniaze za pokuty,“ píše Martin.

Aj napriek tomu, že internetová stránka celý čas hovorí o legálnom zariadení, nie je tomu tak. Zákon je v tejto veci nekompromisný a jasne uvádza, že použitie takýchto prostriedkov je zakázané. Vodiči pri ich použití riskujú oveľa väčšie problémy ako je pokuta za rýchlosť. 

„Používanie technických prostriedkov a zariadení, ktorých činnosť umožňuje odhalenie alebo ovplyvňovanie funkcií technických prostriedkov používaných pri plnení úloh na úseku výkonu dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, alebo ich umiestnenie vo vozidle spôsobom, ktorý umožňuje ich použitie, je zakázané,“ informovala mjr. Ing. Denisa Baloghová , hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

Mnohí sa zhodujú na tom, že takýto antiradar si kúpi len človek, ktorý má v úmysle rýchlosť prekračovať a ohrozovať ostatných účastníkov cestnej premávky. Niektorí naopak argumentujú, že ide len o prevenciu pred pokutami pri náhodnom prekročení rýchlosti. 


Odobratie vodičského preukazu a pokuta až do 300 eur

Internetový obchod, na ktorý sme boli upozornení, nikde neuvádza názov prevádzkovateľa ani žiadnej spoločnosti. Stránka obsahuje len jednoduchý objednávkový formulár. Pri obdržaní reklamnej správy preto buďte opatrní a dobre zvážte, či sa vám oplatí zariadenie zakúpiť. Pri kontrole políciou a odhalení antiradaru môžete okrem vysokej pokuty prísť aj o vodičský preukaz.

„Výšku pokuty ustanovuje § 22 ods. 2 a 3 zákona SNR č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov. Za porušenie § 3 ods. 3 zákona o cestnej premávke možno uložiť pokutu od 60 eur do 300 eur a zákaz činnosti do dvoch rokov, alebo na mieste v blokovom konaní do 150 €,“ uviedla ďalej Denisa Baloghová z Prezídia PZ.

Pred objednávkou podobných detektorov policajných radarov preto treba zvážiť viaceré faktory. Firma, ktorá produkt ponúka, nikde oficiálne nevystupuje a neposkytuje ani žiadne kontaktné informácie. Cena zariadenia sa síce pohybuje v sume okolo 40 eur, no postihy za jeho použitie v aute sú už rádovo v stovkách eur, nehovoriac o dvojročnom zákaze šoférovania.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu