Mesto vyčlenilo pre grantový systém 138 tisíc eur, ďalších 350 tisíc pôjde do športu


Foto: Mesto vyčlenilo pre grantový systém 138 tisíc eur, ďalších 350 tisíc pôjde do športu Foto: TS Mesto Žilina

Aj tento rok vyhlási Mesto Žilina grantové výzvy na podporu aktivít v oblasti športu, vzdelávania, kultúry, ochrany životného prostredia či sociálnej a zdravotnej oblasti. Spolu je na tento účel vyčlenená suma 138 tisíc eur. Výzvy na predkladanie žiadostí budú zverejnené 5. marca 2018, následne budú mať záujemcovia viac ako mesiac na podanie prihlášky.

Grantový systém v meste Žilina tak poskytne opäť možnosť financovať verejne prospešné aktivity. O prerozdelení dotácií budú rozhodovať grantové komisie, ktorých členmi sú poslanci mestského zastupiteľstva a nezávislí odborníci. Úspešných uchádzačov a ich projekty zverejní mesto na svojom webovom sídle, žiadateľ o grant musí mať sídlo či trvalý pobyt v meste Žilina, alebo vykonávať činnosť na území mesta, prípadne poskytovať služby obyvateľom mesta.

Navýšenie športových dotácií platí aj pre tento rok

„Našou snahou je prostredníctvom grantov pomáhať združeniam a organizáciám pri realizácii svojich rôznorodých aktivít. Verím, že sa nám aj takýmto spôsobom podarí zlepšiť kvalitu života v Žiline,“ uviedol žilinský primátor Igor Choma. Grantový systém podľa jeho slov zároveň zabezpečuje transparentnosť a účelnosť rozdeľovania mestských financií.

V minulom roku poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline výrazným spôsobom navýšili dotácie pre šport, toto navýšenie sa bude týkať aj aktuálneho roku. Spolu boli športovým klubom a organizáciám v Žiline vyplatené desiatky tisíc eur. Športové kluby majú teda výhodu v tom, že okrem peňazí z grantového programu sa môžu uchádzať o ďalší, väčší balík peňazí.


Podporu nakoniec dostali aj posledné dva kluby

Na poslednom riadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva zároveň poslanci schválili pridelenie nenávratného finančného príspevku aj dvom klubom, ktorým neboli dotácie vyplatené na sklonku uplynulého roka. Ide o Figure Skating Club Žilina a ŠPORTCENTRUM ŽILINA, ktoré dostali spolu zhodne po 5 000 eur.

Športové aktivity podporí mesto v rámci grantového programu sumou 28 tisíc eur, na podporu kultúry pôjde tento rok 70 tisíc eur, pre sociálnu a zdravotnú oblasť je vyčlenených 15 tisíc eur, rovnaká suma 15 tisíc eur je alokovaná pre oblasť životného prostredia. Vzdelávacie projekty podporí mesto čiastkou 10 tisíc eur.

Primátor pripomína, že pre nárokovanie športových dotácií je nutné splniť podmienky: „Táto pomoc je určená len pre tie kluby, ktoré sú zaregistrované v zmysle zákona o športe v Registri právnických osôb v športe,“ upozornil primátor Igor Choma. Doplnil, že výzva na podávanie žiadostí na športové dotácie už bola zverejnená a záujemcovia môžu svoje projekty posielať do 21. marca 2018.

Doplňujúce informácie a ďalšie otázky v prípade športových dotácií možno smerovať na mailovú adresu sportovedotacie@zilina.sk a otázky týkajúce sa grantového systému môžu žiadatelia písať na mail granty@zilina.sk. Všetky informácie sú dostupné aj na webovej stránke mesta.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu