Župa obstarala do Dolného Kubína CT prístroj za 622-tisíc eur vrátane záruky a servisu


Foto: Župa obstarala do Dolného Kubína CT prístroj za 622-tisíc eur vrátane záruky a servisu Foto: TS Žilinský samosprávny kraj

V Dolnooravskej nemocnici s poliklinikou v Dolnom Kubíne dnes predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová uviedla do prevádzky nový CT prístroj. Nemocnica je prvou župnou nemocnicou, ktorá realizovala nákup CT prístroja pod gesciou Ministerstva zdravotníctva SR ako výsledok centrálneho obstarávania.

„Celková cena prístroja spolu s päťročnou zárukou a servisom predstavuje 622-tisíc eur. Župa tiež financovala všetky stavebné úpravy vrátane projektovej dokumentácie, ktoré stáli ďalších 180-tisíc eur,“ uviedla predsedníčka kraja Erika Jurinová. „Teší ma, že nový prístroj umožní vyšetriť viac pacientov, čím sa skrátia čakacie doby a zároveň je vďaka nižšej radiačnej záťaži bezpečnejší pre zdravie pacientov,“ dodala.

Nový prístroj prišla do Dolnooravskej nemocnice odovzdať predsedníčka kraja Erika Jurinová

Prístroj disponuje vysokou rozlišovacou schopnosťou, čo umožňuje lekárom získať kvalitnejšie informácie v kratšom čase. „Nové CT pracovisko je doplnením komplexnej modernej diagnostickej techniky v našej nemocnici, ktorá už prevádzkuje pracovisko magnetickej rezonancie, mamologické centrum či mobilné RTG,“ konštatoval riaditeľ Dolnooravskej nemocnice Jozef Mintál.


Nemocnica má pôsobnosť pre 70-tisícový región

Zároveň dodal, že všetky pracoviská sú kompletne digitalizované, čo umožňuje prenos informácií a možnosť konzultácie medzi odborníkmi nielen v župných nemocniciach, ale na celom Slovensku.

Dolnooravská nemocnica s poliklinikou je jednou zo štyroch nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, ktorá má v súčasnosti 300 lôžok. Poskytuje liečebno-preventívnu starostlivosť pre spádovú oblasť s takmer 70 000 obyvateľmi a nadregionálnu ústavnú a odbornú ambulantnú starostlivosť pre Oravu, Ružomberok či Čadcu.

Zároveň má celoslovenskú pôsobnosť pre operácie štítnej žľazy a čriev. Percento operovateľnosti je najvyššie v rámci všetkých štyroch župných nemocníc.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj