Úrad pre verejné obstarávanie: Blanár nakupoval dva CT prístroje za cenu štyroch


Foto: Úrad pre verejné obstarávanie: Blanár nakupoval dva CT prístroje za cenu štyroch Foto: ilustračné

Vyplýva to zo záverov v rámci protokolu, ktoré na dnešnej tlačovej konferencii prezentovala predsedkyňa Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová spolu s predsedom hnutia OĽANO Igorom Matovičom. Úrad vytýka verejnému obstarávaniu spolu 14 pochybení, ktorého sa mal kraj za minulého vedenia dopustiť. Kauza CT prístrojov bola medializovaná v uplynulom roku, Juraj Blanár sa vtedy bránil, že výhodnejšiu ponuku podpísať nemohol.

„Úrad pre verejné obstarávanie potvrdil, že Juraj Blanár ako žilinský župan kupoval CT prístroje v roku 2012 mimoriadne predražene. Samotné UVO konštatovalo, že kúpil dva CT prístroje za cenu štyroch. Ak by sa takéto obstarávanie uskutočnilo podľa všetkých pravidiel, mali by sme štyri CT prístroje,“ uviedla Erika Jurinová.

Nová županka plánuje škodu v prípade, že ju úrad potvrdí, zosobňovať. Jurinová, spolu s jej straníckym šéfom Matovičom, zároveň podávajú trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Dva dni na vysvetlenie súťažných podkladov a nezákonny jazyk podkladov

„Počkáme na rozhodnutie ÚVO o pokutách, no podľa protokolu je zrejmé, že pokuta príde. Treba si uvedomiť, že pokutu platia občania nášho kraja - chorí, ktorí čakajú dlhé týždne na vyšetrenie CT prístrojom. Oslovili sme Ústav súdneho inžinierstva, aby nam presne vyčíslil spôsobené škody a tie budeme zosobnovať v prípade, ak sa potvrdia zistenia v definitívnom rozhodnutí,“ dodala Jurinová.

Medzi najvážnejšie porušenia, ktoré konštatoval ÚVO patrí okrem vysokej ceny fakt, že víťazná spoločnosť dodala podklady v anglickom jazyku. Úrad takisto vytýka nevylúčenie špekulatívnej ponuky, keďže víťazná spločnosť sa podľa slov Igora Matoviča sama priznala, že zahrnula časť nákladov do servisu, čo je v rozpore so zákonom.

„Podmienky aj zákon jasne hovoria o tom, že podklady musia byť v slovenčine. V prípade víťaza, ktorý bol zrejme želaný, akceptovali aj podklady dodané v angličtine. Pritom iný súťažiaci bol vylúčený pre dodanie jedného z podkladov práve v angličtine,“ informoval Matovič. Vylúčeným uchádzačom bola spoločnosť EKONA. 


Kraj chce transparentnejšie verejné obstarávania aj vďaka zapojeniu tretieho sektora

Kuriózny je aj fakt, že na vysvetlenie súťažných podkladov mali uchádzači k dispozícii dva pracovné dni, kraj mal navyše výrazne obmedziť hospodársku súťaž skrátením lehoty na vyžiadanie si súťažných podkladov. Predchádzať podobným nejasnostiam chce župa pod novým vedením aj vďaka spolupráci s tretím sektorom.

„Do procesu verejného obstarávania chceme maximálne zapojiť verejnosť i tretí sektor, napríklad už tým, že na vyžiadanie budeme emailom informovať o každej súťaži na župe,“ uzavrela Jurinová.

ÚVO POTVRDIL, ŽE BLANÁR POFIDÉRNE NAKÚPIL ASTRONOMICKY PREDRAŽENÉ CT

Posted by OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti on 9. január 2018

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu