Chystáte sa kúpiť ojazdené auto? Dávajte si pozor na exekúcie, môžete o neho ľahko prísť


Foto: Chystáte sa kúpiť ojazdené auto? Dávajte si pozor na exekúcie, môžete o neho ľahko prísť Foto: ilustračné

Chcete vymeniť svoje staré auto za niečo lepšie a obzeráte sa po novších jazdenkách? Pri kúpe by ste si mali dávať pozor, v kurze sú totiž exekúcie, vďaka ktorým môžete ľahko prísť o auto aj o peniaze. Niektorí “špekulanti”, ktorí majú svoje auto v exekúcií, sa ho rýchlo snažia predať, aby na ňom získali. Ak si takéto auto kúpite bez predošlého preverenia, začnú sa pre vás problémy.

Ako to funguje?

Na to, aby mohol príslušný dopravný inšpektorát vykonať prepis vozidla na nového majiteľa, nesmie byť na vozidle evidovaná žiadna exekúcia. Ak také auto kúpite, polícia nevykoná žiadny zápis o zmene držby a vy môžete prísť o peniaze, aj o nové vozenie. S majiteľom sa potom spojíte len ťažko, prestane dvíhať telefón a odmietne vrátiť peniaze. A to je už naozaj problém.

Autá v exekúcii sa ľudia snažia predávať cez inzeráty na internete. Dlžník sa potrebuje vozidla zbaviť čo najrýchlejšie a bez zbytočných komplikácií, ešte skôr, než ho zabaví exekútor. Preto by mohla byť jedným z prvých varovaní pre kupujúceho podozrivo nízka cena.

Najviac skúseností s takýmito prípadmi majú práve autobazáre a výnimku netvorí ani žilinský autobazár B&B Car. „Je bežné, že aj my prevolávame takéto “zaujímavé” inzeráty s nízkou cenou a už sa nám neraz stalo, že inzerent nechcel podať dostatočné informácie, alebo dokonca - čo je základ, odmietol zaslať VIN číslo (výrobné identifikačné číslo) vozidla, aby sme ho mohli preveriť“ opisuje skúsenosť Roman Bene z autobazáru B&B Car Žilina

Dôveruj ale preveruj


„Verte, že sme sa s tým už viac krát stretli aj priamo u nás. Bazár je tiež miesto, kde sa o predaj auta v exekúcií niektorí majitelia predsa len pokúsia. Nie všade si totiž preverujú každé jedno vozidlo pred vykúpením. U nás to je podmienkou a bez výnimky, preto sa zákazník nemusí obávať, že kúpi mačku vo vreci,“ dodáva Roman Bene. Ak si ako kupujúci vozidlo vopred nedáte dôkladne preveriť a uveríte inzerátu, hrozí vám, že dopadnete ako mnohí tí, ktorí dôverovali “usmiatemu a sympatickému mladíkovi, s pripravenou kúpno-predajnou zmluvou, o deviatej večer na osvetlenom parkovisku pred Tescom”. 

Ak naozaj nemáte čas ísť odhlásiť vozidlo s pôvodným majiteľom, určite si ho nájdite aspoň na to, aby ste si ho dôkladne preverili. Ak sa aj v tomto unáhlite a podceníte situáciu, môžete to veľmi ľutovať. 

„Práve preto treba spraviť všetko tak, aby sa dlžníkovi nepodarilo svojou charizmou prejsť vám cez rozum a vozidlo vám predsa len nepredal. Tým sa vyhnete exekútorovi, ktorý vám ho môže ako novému majiteľovi zabaviť, lebo verte, že prísť o vozidlo je oveľa jednoduchšie ako vymôcť si ho späť,“ konštatuje Roman Bene.

Vozidlo sa dá preveriť jednoducho cez autorizovaný servis, ale aj vo väčšine autobazárov. Existujú aj priamo na to zamerané spoločnosti, ktoré vám za poplatok zistia všetky potrebné informácie. Na preverovanie áut mala slúžiť tiež stránka Ministerstva vnútra, no podľa skúseností nefunguje tak, ako by ľudia očakávali. „U nás autá preverujeme pravidelne, preto ak máte nejaké otázky, môžete sa na nás obrátiť,“ uzatvára.

Niekoľko spoločností, ktoré vykonávajú preverenie vozidiel:

Dnes vám radí



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu