Žilinské blatíčko splnilo očakávania, dobrovoľníci stále upratujú, plánuje sa ďalší ročník


Foto: Žilinské blatíčko splnilo očakávania, dobrovoľníci stále upratujú, plánuje sa ďalší ročník

Pretekári si aj tento rok zmerali sily na v poradí treťom ročníku obľúbeného amatérskeho preteku s názvom Žilinské blatíčko. Na štart sa postavilo takmer 500 účastníkov, ktorí v Žilinskom lesoparku Chrasť zdolávali rôzne náročné prekážky aj samých seba.

S pričinením počasia bol tohtoročný pretek skutočne náročný a takmer 9-kilometrová trať sa doslova premenila na blatíčko. Súťaž však splnila svoje očakávania a zožala medzi ľuďmi veľký úspech. Našlo sa, žiaľ, aj niekoľko sťažovateľov, ktorí hneď vyjadrili negatívne postoje k súťaži po jej skončení. 


Po viac ako týždni od podujatia sme preto oslovili samotného riaditeľa pretekov, ktorým je Vladimír Randa, a položili sme mu niekoľko otázok súvisiacich s aktuálne ukončeným ročníkom. 

Prebieha ešte stále upratovanie lesoparku, prípadne ako dlho prebiehalo a koľko ľudí sa na ňom podieľalo?

Upratovanie lesoparku bude prebiehať do konca budúceho týždňa. Keďže Žilinské blatíčko funguje na dobrovoľnej báze, tak aj upratovanie robíme dobrovoľne dvaja :) 

Aká je výška financií, ktoré bude možné vďaka preteku využiť na obnovu lesoparku?

Je to 1€ z každého zaplateného štartovného, t.j. cca. 450 €. Za minulé dva roky sme prispeli sumou 526 €, takže už sa blížime k prvej tisícovke. 


Ako hodnotia usporiadatelia samotný pretek?

Preteky boli mimoriadne náročné. Kombinácia veľmi daždivého počasia a veľkého záujmu bežcov spôsobila, že trať bola ťažká, prekážky blatisté a ich prekonávanie náročné. Z organizačného hľadiska musíme priznať, že sme mierne podcenili záujem verejnosti a preto budeme musieť napríklad doposielať medaile niekoľkým bežcom poštou. Ale určite sme spokojní. Vytvorili sme kvalitnú športovú súťaž, podporujeme amatérsky šport, motivujeme dobrovoľníkov, aby sa zapojili do diania v meste a najmä upriamujeme pozornosť na stav lesoparku a aj vďaka našej činnosti sa v lesoparku veci pohli kupredu a už tento rok môže verejnosť cvičiť na nových workoutových stanovištiach.

Splnilo Žilinské blatíčko všetky očakávania organizátorov?

Pre tento rok áno :) 

Aké sú ciele organizátorov do ďalšieho ročníka? Je v pláne zvýšenie počtu prekážok a náročnosti trate?

Určite budeme musieť prehodnotiť počet štartujúcich a stanoviť horný limit. Bude to dobré pre pretekárov, prírodu aj nás, organizátorov. Zároveň už teraz pripravujeme novinky, rozmýšľame ako viac zapojiť deti, ako vytvoriť novú trať aj nové prekážky. Je toho dosť. Ale najskôr musíme poupratovať.

Mnohí sa už tešia na štvrtý ročník, a my veríme, že sa usporiadateľom podarí splniť všetky stanovené ciele a vízie, aby sa už teraz vysoká úroveň pretekov opäť pozdvihla.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu