V júli 2017 začne v Závodí pilotný vrecový zber triedeného odpadu, cieľom je zvýšiť efektivitu


Foto: V júli 2017 začne v Závodí pilotný vrecový zber triedeného odpadu, cieľom je zvýšiť efektivitu Foto: TS Mesto Žilina

Už počas júla tohto roku začína v Závodí pilotný projekt, prostredníctvom ktorého sa bude mesto Žilina snažiť zvýšiť efektivitu a kvalitu triedeného zberu. Občania mestskej časti dostanú farebne označené vrecia, do ktorých môžu odpad z domácností separovať. Tie podľa rozpisu vyložia pred bránku domu, odkiaľ ich vyvezie zmluvná spoločnosť.

„Občania tak budú môcť separovať papier, plast, sklo, tetrapaky a kov do farebne označených vriec poskytnutých zberovou spoločnosťou. Zber sa bude uskutočňovať vždy na konci týždňa, kedy občania vyložia danú komoditu pred bránku rodinného domu podľa harmonogramu, ktorý dostanú v „štartovacom balíčku“ s rozpisom vývozu danej komodity,“ spresnil hovorca mesta Pavol Čorba.

Projekt začína už v sobotu 17. júna, balíček bude obsahovať 5 farebne odlíšených vriec


Prvá várka balíčkov pre obyvateľov mestskej časti Závodie je pripravená už tento víkend. „Balíčky sa budú roznášať túto sobotu 17. júna a budú obsahovať 5 farebne odlíšených vriec spolu s harmonogramom a presným popisom, čo do daného vreca patrí,“ dodal hovorca. Farby budú zhodné s kontajnermi - pre papier sú určené modré vrecia, pre plast žlté, pre sklo zelené, pre tetrapak oranžové a na separovanie kovov červené vrecia.

Projekt podporuje snahu mesta o zlepšenie ochrany životného prostredia, pravidelný týždenný odvoz triedeného odpadu by sa mohol časom rozšíriť aj do iných mestských častí. „Vedenie mesta sa aj takýmto spôsobom snaží podporovať ochranu životného prostredia a aktívnou formou podporiť u obyvateľov myšlienku triedenia odpadu,“ uzavrel hovorca.

Triedený zber organizuje v zmysle zákona o odpadoch Mesto Žilina.
Triedený zber zabezpečuje spoločnosť T+T, a.s.
Triedený zber financuje ELEKOS, organizácia zodpovednosti výrobcov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina