V žilinskom Auparku je vystavená legenda bezmotorového lietania - vetroň L-13 Blaník


Foto:  V žilinskom Auparku je vystavená legenda bezmotorového lietania - vetroň L-13 Blaník
Galéria: 5 fotiek
Foto: Aeroklub Žilina

Žilinský AUPARK Shopping Center pripravil pre všetkých fanúšikov letectva v týždni od 24. apríla do 30. apríla 2017 unikátnu prezentáciu, v rámci ktorej je možné vidieť jednu zo svetových legiend bezmotorového lietania - vetroň L-13 Blaník v originálnom a funkčnom prevedení.

Táto unikátna možnosť vznikla na zaklade spolupráce obchodného centra so Aeroklubom Žilina. „V rámci prezentácie Aeroklubu a leteckého športu sme sa rozhodli vystaviť v OC Aupark Žilina svetovú legendu bezmotorového lietania vetroň L-13 Blaník, ktorý patrí na svetovú špičku v kategórií výcvikový lietadiel,“ uviedol Peter Studený zo žilinského Aeroklubu.

Rozpätie krídiel viac ako 16 metrov, na konte viac ako 4000 letových hodín


Podľa marketingovej manažérky AUPARK Shopping Center Žilina, Barbory Vondráškovej, predstavovala veľkú výzvu už samotná inštalácia vetroňa s rozpätím krídiel približne 16 metrov. Vetroň je inštalovaný na tzv. námesti pri vstupoch smerom od Bulváru, resp. zastávky MHD Aupark. Lietadlo bolo vyrobené v roku 1973, na svojom konte má 16 100 štartov a 4 100 letových hodín.

Technické údaje vetroň L-13 Blaník:
Posádka: 2 osoby
Rozpätie: 16,2 m
Dĺžka: 8,4 m
Plocha krídla: 19,15 m2
Prázdna hmotnosť: 292 kg
Maximálna vzletová hmotnosť: 500kg

Výkon:
Maximálna rýchlosť: 253 km/h
Maximálna rýchlosť v poryve: 145 km/h
Pádová rýchlosť: 55 km/h pri hmotnosti 500 kg
Minimálne opadanie: cca 0,82 m/s pri rýchlosti 77 km/h
Kĺzavosť: 28 pri rýchlosti 80 km/h
Určenie : základný výcvik, výcvik vyššej pilotáže

Čerešničkou na torte pre návštevníkov je možnosť otestovať si “Blaník” aj na vlastnej koži. „Áno, do lietadla sa dá aj posadiť, ale len v prítomnosti členov Aeroklubu. Naši členovia sa budú pri lietadle operatívne striedať približne od 15 hodiny do večera,“ spresnil Peter Studený.

Táto ponuka platí pre všetkých záujemcov, nielen deti. Aeroklub Žilina je občianske združenie so 70-ročnou tradíciou, ktoré má sídlo na medzinárodnom letisku Žilina. Jeho poslaním je zabezpečovať existenciu a rozvoj leteckého a parašutistického športu v žilinskom regióne, so zvláštnym zameraním na mládež.



Aeroklub je k dispozícii najmä všetkým tým, ktorí chcú naplniť svoje túžby po lietaní a získať letecké vzdelanie, aj keď z akýchkoľvek dôvodov leteckými profesionálmi byť nemôžu alebo nechcú. Člen Aeroklubu môže v našej leteckej škole získať preukaz pilota vetroňov GPL(A), alebo aj preukaz pilota motorových lietadiel či turistických motorových vetroňov PPL(A). S radosťou privítame každého nadšenca, či záujemcu o lietanie a leteckú techniku.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu