Cyklisti na chodníkoch - niekomu prekážajú, niekomu vyhovujú. Ako majú správne jazdiť?


Foto: Cyklisti na chodníkoch - niekomu prekážajú, niekomu vyhovujú. Ako majú správne jazdiť?
Galéria: 2 fotky
Foto: ilustračné / bystricykel.sk

Čitateľka nám napísala správu, v ktorej poukázala na nezodpovednosť cyklistov. Tí podľa nej nerešpektujú predpisy a obmedzujú chodcov na chodníkoch.

“Včera som sa išla s rodinou prejsť na Vodné dielo a bola som prekvapená, koľko cyklistov nerešpektuje predpisy a bicykluje sa po chodníkoch, čím obmedzujú chodcov. Ja som šla s tromi malými deťmi a suverénnym cyklistom, ktorí mi svojim pohľadom dali najavo, že ich zdržujem, som sa musela uhýbať skoro každých 30 sekúnd,” napísala čitateľka.

K tejto veci sa nám vyjadril aj náš ďalší fanúšik, ktorý uviedol: ”Áno, žiaľ stať sa to môže a práve na chodníku pod Vodným dielom. Ja osobne tam jazdím na bicykli po chodníku, ale dôvod nie je, že nechcem rešpektovať značky, ale ten, že veľa vodičov áut si cestu pre motorové vozidlá pod vodným dielom mýli s Hungaroringom - a to už od odbočky od mesta, tak volím menšie zlo.”

Cyklisti sú nespokojní, pretože veľa možností, kde jazdiť bezpečne na bicykli, nemajú. Prenášať svoj problém na chodcov však nie je riešením. Podľa dopravných predpisov je aj cyklista vodič vozidla. Bicykel je podľa zákona o cestnej premávke nemotorové jednostopové vozidlo. Aj keď si cyklisti nemusia robiť vodičák, ich povinnosťou je rešpektovať dopravné predpisy, tak ako to musí robiť každý účastník cestnej premávky.

Jedným z dopravných pravidiel je aj to, že chodník je určený chodcom. V zákone sa píše, že “iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať”. Výnimkou sú napríklad situácie, keď to dovoľujú dopravné značky. 

Značky, ktoré umožňujú jazdiť na bicykli tam, kde sa pohybujú chodci



Cestičiek pre cyklistov v Žiline veľa nemáme, stačí spomenúť Bulvár alebo Vlčince. Len pokiaľ cyklista opúšťa túto cestičku, je povinný ďalej jazdiť na pravom okraji vozovky, prípadne, keď je to potrebné zosadnúť z bicykla.


§ 52, zákon č. 8/2009 Z.z.:

(2) Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m.

§ 55, zákon č. 8/2009 Z.z.:

(1) Na bicykli sa jazdí predovšetkým po cestičke pre cyklistov. Po cestičke pre cyklistov sa jazdí vpravo. Kde cestička pre cyklistov nie je alebo nie je zjazdná, jazdí sa pri pravom okraji vozovky. Ak sa tým neohrozujú ani neobmedzujú chodci, smie sa jazdiť po pravej krajnici vozovky.

§ 52, zákon č. 8/2009 Z.z.:

(5) Osoba, ktorá sa pohybuje po chodníku na lyžiach, korčuliach alebo na obdobnom športovom vybavení, smie používať pravú stranu chodníka, pričom nesmie ohroziť ani obmedziť ostatné osoby používajúce chodník. Osoba, ktorá tlačí bicykel alebo motocykel, smie použiť chodník, len ak neohrozí ani neobmedzí chodcov; inak musí použiť pravú krajnicu alebo pravý okraj vozovky. 

Z pohľad vodiča auta aj cyklistu je lepšie, ak idú cyklisti po chodníku

Mnoho vodičov je nervóznych z cyklistov, ktorí jazdia po okraji vozovky. Cyklistov totiž na cestách neustále pribúda a pri hustej premávke je komplikovanejšie sa im vyhýbať. Navyše sa zhoršuje plynulosť cestnej premávky, keďže vodiči áut musia neustále zastavovať a opatrne cyklistov obchádzať. Cyklisti sú tiež radšej, ak môžu použiť chodník, pretože mnoho vodičov áut ich obchádza príliš natesno, čím ich často ohrozujú. Z pohľadu vodiča auta aj samotného cyklistu je tak vhodnejšie, ak cyklista využije chodník.

Pokiaľ cyklista jazdí po pravom okraji vozovky, je preukázané zo znaleckých posudkov, že bezpečný odstup vozidla od cyklistu je 0,9 metra pri jeho obchádzaní. A to je z toho dôvodu, že pri obchádzaní cyklistu sa za vozidlom tvorí vzdušný vír, ktorý má vplyv na koordináciu a stabilitu cyklistu na vozovke. Preto, keď sa zamýšľame nad postrehom našej čitateľky, na úseku pod Vodným dielom je z pohľadu vodiča dosť ťažké obchádzať cyklistu, a to hlavne pokiaľ ide z protismeru iné vozidlo. 

Verím, že sa to nedeje iba na Vodnom diele, cyklistov na chodníkoch stretávam bežne. Moje skúsenosti napríklad z Rakúska boli také, že ja ako cyklista som omylom vybehla na chodník a do pár sekúnd na mňa trúbilo auto, nech zídem na cestu,” dodáva čitateľka.

Aký je vhodný kompromis?

Niektorí cyklisti jazdia po chodníkoch len vtedy, ak sa na nich nenachádzajú chodci. V opačnom prípade využívajú okraj vozovky, alebo krajnicu. Nie je to riešenie, ktoré je v súlade so zákonom, ale je to vhodný kompromis, ako chrániť seba pred nezodpovednými vodičmi áut a zároveň neobmedzovať cyklistov. Veď veľa z nás je niekedy vodičom a inokedy cyklistom, preto buďme k sebe ohľaduplní, veď ide o naše zdravie.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu