V Žiline prebieha modernizácia viacerých zastávok MHD, rekonštrukčné práce vychádzajú na viac ako 1,4 milióna eur


Foto: V Žiline prebieha modernizácia viacerých zastávok MHD, rekonštrukčné práce vychádzajú na viac ako 1,4 milióna eur Foto: Mesto Žilina

Mesto Žilina realizuje obnovu ďalších zastávok mestskej hromadnej dopravy. V tretej etape ich bude obnovených celkovo trinásť. Rekonštrukčné práce v predpokladanej hodnote viac ako 1,4 milióna eur zafinancuje mesto z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) a vlastných zdrojov.

Modernizáciou prejdú aj zastávky na Vysokoškolákov v smere na Vlčince, Žilinská univerzita v smere na Solinky a na Vlčince, Limbová a Centrálna v smere do centra mesta, Centrálna v smere na Jaseňovú, Závodská v smere do centra, Tajovského v smere do centra i na Jaseňovú, Kultúrny dom (Bytčica) v smere do Žiliny, Polícia v smere Hurbanova a v smere do centra aj zastávka Priemyselná a Hollého.

Súčasťou zmodernizovaných zastávok bude aj automat na cestovné lístky, prístrešok, lavička a odpadkový kôš. Konštrukcia prístrešku zastávok bude mať na základe návrhu Útvaru hlavného architekta mesta Žilina opäť neutrálnu antracitovú farbu.

Rekonštrukcia zastávok je významným projektom zvyšujúcim kvalitu a komfort cestovania v Žiline. Aktuálnou realizáciou rekonštrukčných prác na zastávkach sa zvýši priepustnosť i kapacita zastávkových zálivov a zabezpečí sa plynulosť cestnej premávky pri zaťažení dopravou v čase rannej či popoludňajšej špičky,“ podotkol primátor Peter Fiabáne.


Aktuálne rekonštrukčné práce na zastávkach MHD nadväzujú na zrealizovaný projekt rekonštrukcie zastávok v prvej etape, v rámci ktorej bolo od roku 2018 obnovených 26 zastávok MHD. Mesto bolo úspešné aj so získaním prostriedkov z IROP na druhú etapu prác, počas ktorých sa v rokoch 2020 a 2021 zrekonštruovalo päť nových zastávok a vybudovala sa jedna nová na Hôreckej ceste.

V súčasnosti žilinská radnica pripravuje stavebné práce v štvrtej etape rekonštrukcie ďalších dvoch existujúcich zastávok MHD. Do roku 2023 by malo byť obnovených a zmodernizovaných celkom 47 zastávok hromadnej dopravy. 

Galéria: 4 fotky


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu