Na ceste od Žiliny do Terchovej pribudnú obmedzenia, rekonštrukciou prejde most Krasňany aj cesta za Strážou


Foto: Na ceste od Žiliny do Terchovej pribudnú obmedzenia, rekonštrukciou prejde most Krasňany aj cesta za Strážou

Žilinský samosprávny kraj upozorňuje na blížiace sa obmedzenia cestnej premávky v smere od Žiliny na Terchovú. Na moste pred Krasňanmi a v katastrálnom území obce Stráža budú prebiehať cestárske práce. O plánovaných zásahoch informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Eva Lacová.

Podľa hovorkyne budú práce vykonané na všetkých staveniskách po poloviciach. Dôjde tak k čiastočnej úzavierke komunikácie, pri ktorej budú vozidlá prichádzajúce z oboch smerov pravdepodobne púšťané striedavo.

Zhotoviteľ prác na moste Krasňany prebral stavenisko už 2. júna, no vzhľadom na nedostatočný počet pracovných síl sa dátum rekonštrukcie posunul. „Objednávateľ v tejto veci zaslal zhotoviteľovi žiadosť o nápravu,” uviedla hovorkyňa.

Vzhľadom na skracujúcu sa plánovanú lehotu výstavby sa však musí začať s prácami v blízkej dobe, pričom odštartovanie prác je avizované ešte v tomto mesiaci. „Lehota výstavby je 8 mesiacov, teda so zimnou prestávkou má byť stavba ukončená podľa zmluvy k 1.7.2023,” spresnila hovorkyňa Eva Lacová.



V katastrálnom území obce Stráža majú prebehnúť dva druhy opráv cestnej komunikácie. Na jednom úseku cesty druhej triedy II/583 dôjde k obnove povrchu vozovky, ktorej účelom má byť zosilnenie jednotlivej asfaltovej konštrukčnej vrstvy.

V druhom prípade pôjde o sanáciu telesa tej istej cesty. Podľa hovorkyne sa „jedná o kompletnú rekonštrukciu priepustu. Rekonštrukcia spočíva v úplnom vybúraní existujúceho priepustu pre jeho nevyhovujúci technický stav a v následnej výstavbe nového priepustu.” Stavenisko bolo odovzdané v prvý augustový deň.

Zhotoviteľ síce nezačal vykonávať stavebné práce, ale pristúpil k vybavovaniu všetkých potrebných povolení. ŽSK na dopravnej online mape oznámil upozornenie pre vodičov, aby boli pripravení na situáciu, že na uvedenom úseku sa už v týchto dňoch môžu vykonávať stavebné práce, resp. môže tam byť zvýšený pohyb zamestnancov,” uviedla Lacová.

Na krasňanský most poputuje zo župy 406 800 eur a finančné prostriedky pre práce v katastrálnom území obce Stráža sú vyčlenené vo výške 110 000 eur pre obnovu povrchu a 50 000 eur na sanáciu zosuvu telesa cesty. Finančné náklady na obe rekonštrukcie sa tak vyšplhajú na sumu takmer 570 000 eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu