VIDEO: Odborový zväz KOVO avizoval v Žiline prípravu na generálny štrajk


Prihláste sa na odber Žilinak.sk na  

Odborový zväz KOVO zorganizoval v uplynulých týždňoch viaceré protestné akcie v krajských mestách na Slovensku, prostredníctvom ktorých upozornil na aktuálnu situáciu - prepad životnej úrovne, pokles príjmov, celkovú spoločenskú situáciu a napätie.

Dnes 20. mája informoval na tlačovom brífingu v Žiline predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna o ďalších krokoch, ktoré budú nasledovať. Momentálne je v hre vyhlásenie generálneho štrajku.

V dňoch 6. až 7. júna chystá odborový zväz zorganizovať tzv. nálepkový deň, v rámci ktorého rozdajú 180-tisíc nálepiek pre všetkých zamestnancov, dôchodcov, a ďalších organizácií, ktoré ich aktivitu podporujú. 

„Počas tohto dňa si zmapujeme, aká je situácia a koľko ľudí je ochotných podporiť generálny štrajk. Do 10. júna by sme mali vyhodnotené, akým spôsobom zrealizujeme generálny štrajk, ako ho pripravíme tak, aby bol účinný a aby sa doň zapojili aspoň dve tretiny zamestnancov všetkých podnikov,” uvádza Machyna na tlačovom brífingu. 

Generálny štrajk by podľa jeho vyhlásenia chceli zrealizovať koncom júna. Trvať by mal jednu hodinu, ak však nepomôže, predĺžia ho na celý deň. 


Emil Machyna vo svojich vyhláseniach kritizuje súčasnú vládu za to, že do štátnej kasy prispievajú najmä fyzické osoby prostredníctvom vyšších cien potravín, pohonných hmôt a priamych daní. Prostredníctvom generálneho štrajku chcú teda dosiahnuť zmenu. 

„V roku 1989 sme na námestí urobili generálny štrajk a podarilo sa nám to. (...) Veríme, že to ľudia urobia aj teraz, podporia nás a že vláda bude musieť reagovať,” dodáva Machyna. 

Prvá protestná akcia odborových zväzov sa v centre Žiliny uskutočnila v sobotu 30. apríla. Zúčastnení spoločne vyjadrili nespokojnosť s vládou a jej nečinnosťou v čase zdražovania a zvyšovania životných nákladov. V prípade, ak vláda nebude akceptovať ich návrhy, sú pripravení aj na generálny štrajk. Aktuálne predstavená pomoc je podľa ich slov nedostačujúca.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu