Rektor žilinskej univerzity udelil čestné tituly osobnostiam, ktoré boli významným prínosom pre univerzitu


Foto: Rektor žilinskej univerzity udelil čestné tituly osobnostiam, ktoré boli významným prínosom pre univerzitu Foto: Žilinská univerzita v Žiline

Rektor Žilinskej univerzity v Žiline udelil čestné tituly „profesor emeritus“ a „doctor honoris causa“ slovenským aj zahraničným osobnostiam, ktoré boli pre univerzitu prínosom v oblasti vedy a vzdelávania. Slávnostného ceremoniálu sa zúčastnil veľvyslanec Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska v Slovenskej republike a pricestovali aj rektor a prorektori Bucharest University of Economic Studies z Rumunska.

Čestný titul „profesor emeritus“ bol rektorom odovzdaný prof. Ing. Márii Rostášovej, PhD. a prof. Ing. Petrovi Cenekovi, CSc. Mária Rostášová je odborníčka na marketing a manažment služieb, ktorá sa zameriava na poštové služby a vzdelávanie. Spolupracovala na založení vedecko-technického parku pri univerzite a následne sa stala jeho riaditeľkou na 5 rokov.

„Do výskumu na Katedre spojov Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov a v podmienkach Slovenska prinášala nové a kreatívne témy, poznatky z výskumu prezentovala v Európe, Japonsku a USA. Prof. Rostášová rozvíjala svoju odbornosť aj v spolupráci s inštitúciami verejnej správy, najmä so Žilinským samosprávnym krajom,“ uviedla Adriana Valentovičová zo žilinskej univerzity.

Peter Cenek na univerzite štyri roky zastával funkciu prorektora pre vedeckovýskumnú činnosť a zahraničné styky. Žilinskú univerzitu reprezentoval vo viacerých medzinárodných a zahraničných organizáciách.


„Prispel k vzniku viacerých študijných programov a odborov na Fakulte riadenia a informatiky, ktorých bol aj garantom. Jeho inovatívny prístup mal veľký medzinárodný ohlas, u zahraničných partnerov absolvoval dlhodobé stáže,“ popísala zásluhy profesora Petra Ceneka Adriana Valentovičová.

Titul „doctor honoris causa“ bol udelený profesorom Prof. Elvire NICA, PhD., MA a prof. RNDr. Ivanovi Gleskovi, DrSc. Obidvaja získali dekréty čestného titulu za dlhoročnú spoluprácu s univerzitou. Elvira NICA pôsobí v oblasti ekonomiky a manažmentu, istý čas pôsobila ako hlavný radca rumunského ministra poľnohospodárstva pre ľudské zdroje.

„Jej budúcou víziou spolupráce s UNIZA je napríklad zapojenie vybraných zamestnancov UNIZA do edičnej a vydavateľskej práce Addleton Academic Publishers New York a pomoc pri komplexnej akreditácii univerzity,“ informovala Adriana Valentovičová.

Profesor Ivan Glesk je jedným z najvýznamnejších slovenských vedcov, ktorí sa zameriavajú na fyzikálno-technické vedy. „Pôsobí viac ako 30 rokov v zahraničí, pričom mimoriadne aktívne pomáha zapájať slovenských vedcov do špičkovej medzinárodne uznávanej svetovej vedy,“ dodala Valentovičová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu