Mesto Žilina začína vyrubovať miestne dane, rozhodnutia o nich bude doručovať priamo do domácností


Foto: Mesto Žilina začína vyrubovať miestne dane, rozhodnutia o nich bude doručovať priamo do domácností Foto: ilustračné

Mesto Žilina začalo v týchto dňoch s doručovaním rozhodnutí o vyrubení miestnych daní.

Ide predovšetkým o daň z nehnuteľností, daň za psa a poplatok za komunálny odpad. Lehoty na zaplatenie poplatku a miestnych daní budú uvedené v rozhodnutiach. Tie budú doručovať zamestnanci mesta priamo do žilinských domácností.

Samospráva sa aj týmto krokom snaží výjsť v ústrety občanom, keďže si môžu zásielku prevziať od zamestnancov úradu v pohodlí domova. 

V prípade, že si daňovníci zásielku neprevezmú v adrese trvalého bydliska, doručená im bude Slovenskou poštou doporučene, do vlastných rúk, s opakovaným doručením.

Ak si občan zásielku aj tak neprevezme ani nevyzdvihne na pošte v odbernej lehote, písomnosť sa v zmysle daňového poriadku považuje za doručenú, keďže nastane tzv. fikcia doručenia. 


Občania, ako aj právnické osoby a živnostníci, ktorí majú aktivovanú elektronickú schránku na doručovanie, obdržali rozhodnutia o vyrubení daní do svojich elektronických schránok, aktivovaných na doručovanie.

Aj v tomto prípade sa doručujú rozhodnutia doporučene do vlastných rúk s fikciou doručenia. Elektronická správa sa považuje za doručenú, ak sa potvrdí notifikáciou o doručení, alebo po uplynutí 15-dňovej úložnej lehoty.

„Žilinská samospráva i v tomto roku umožní občanom zaplatiť daň z nehnuteľností a poplatok za komunálny odpad v dvoch pevne stanovených rovnomerných splátkach. Výšky sadzieb týchto daní a poplatku za komunálny odpad sa v roku 2022 nemenia,” informuje hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

Najjednoduchším spôsobom je zaplatenie prevodným príkazom cez internet banking. Ďalšou možnosťou je navštíviť Klientske centrum Mestského úradu v Žiline, kde je možné v pokladnici prostredníctvom QR kódu zaplatiť hotovosťou alebo kartou. Pri každom z uvedených spôsobov úhrady miestnych daní a poplatku je potrebné mať pri sebe doručené rozhodnutie. 

Žilinská samospráva však vzhľadom na aktuálnu situáciu apeluje na daňovníkov, aby pri úhradách využívali najmä bezhotovostnú formu platenia prevodom na bankový účet mesta.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu