Aktuálna situácia v Žilinskom kraji: Kysucká nemocnica prijala za 24 hodín až 18 nových pacientov s covidom


Foto: Aktuálna situácia v Žilinskom kraji: Kysucká nemocnica prijala za 24 hodín až 18 nových pacientov s covidom Foto: ilustračné / Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) pokračuje v intenzívnej príprave svojich nemocníc na tretiu vlnu pandémie. Župné nemocnice reprofilizovali zatiaľ 164 lôžok, v prípade nárastu hospitalizácií sú pripravené na druhú a tretiu etapu reprofilizácie.

Pre pacientov s ochorením COVID-19 je vyčlenených 42 invazívnych a 23 neinvazívnych umelých pľúcnych ventilácií. V súčasnosti je z nich už 18 obsadených pacientmi, ktorých zdravotný stav sa výrazne zhoršil a vyžaduje si podporu dýchania.

Žilinská župa eviduje prudké nárasty hospitalizácií

Najkritickejšia situácia je v Kysuckej nemocnici v poliklinikou v Čadci, teda v regióne, kde je zaočkovanosť najnižšia. Za uplynulých 24 hodín prijali do Kysuckej nemocnice až 18 nových pacientov. Celkovo sa v župných nemocniciach na COVID-19 lieči zatiaľ 66 pacientov, v celom kraji je to takmer 140 osôb.


Krízový stav hlási aj Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline, ktorá je spádovou nemocnicou pre región Horné Považie. Niektoré z nemocníc už požiadali krajskú samosprávu o presuny pacientov medzi regiónmi. Župa naďalej vyzýva obyvateľov kraja k očkovaniu, vakcinačná linka VakciZuzka už vykonala aj prvé očkovanie na gymnáziu v Námestove.

„Zaznamenali sme, že oproti predošlému obdobiu prijímame do našich nemocníc aj mladých ľudí, u ktorých má priebeh ochorenia veľmi prudký a nepriaznivý vývoj. Pri delta variante vek už nie je rozhodujúci,“ potvrdila riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj