Podjazd na Solinkách zatopila voda kvôli zlyhaniu čerpadiel, mesto zatiaľ stavbu chodníka neprevzalo


Foto: Podjazd na Solinkách zatopila voda kvôli zlyhaniu čerpadiel, mesto zatiaľ stavbu chodníka neprevzalo

Nový podjazd diaľničného privádzača na Solinkách preskúšalo v uplynulých týždňoch nepriaznivé počasie hneď niekoľkokrát. Prívalové zrážky spôsobili úplné zatopenie cesty aj chodníkov, frekventovaný úsek hlavného spojenia Rajeckej doliny so Žilinou museli preto na pár hodín uzavrieť.

Voda na niektorých miestach dosahovala výšku aj pol metra a pri brodení v nej uviazlo niekoľko menších osobných vozidiel. Po búrke sa pokúšali žilinskí hasiči uvoľniť kanalizačné vpusty, hladina však neklesala. Cesta bola sprejazdnená až po približne dvanástich hodinách, keď zrážková voda postupne odtiekla.

Silný prúd, ktorý sa počas búrky valil zo žľabu nad privádzačom, naplavil na chodník pre chodcov množstvo blata a tak ho úplne znepriechodnil. Chodci preto museli dočasne využívať obchádzku dlhú približne pol kilometra, aby sa dostali z Bytčice na Solinky a pritom sa nezašpinili či nezamočili.

Podľa žilinskej samosprávy nesie zodpovednosť za cestnú komunikáciu a chodník Slovenská správa ciest (SSC). Tá prebrala komunikáciu a odvodnenie od Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Mesto Žilina z dôvodu problémov s odvodnením do dnešného dňa neprevzalo chodník v danom úseku a požaduje najskôr riadne zabezpečenie odvodnenia.

Galéria: 12 fotiek

Podľa vyjadrenia SSC mali v čase búrky zlyhať čerpadlá, ktoré zabezpečujú odvod vody do dažďovej kanalizácie. Odčerpávanie by totiž malo zvládnuť aj zvýšený nápor zrážok, nakoľko správca cesty pristúpil k výmene čerpadiel v súvislosti s dostavaním diaľničného privádzača a navýšením objemu dažďových vôd.

Dnes by mal byť problém vyriešený a technické zabezpečenie odčerpávania plne funkčné. Prečerpávacie stanice sú pravidelne monitorované zazmluvnenou firmou, ktorá bezodkladne hlási prípadné problémy z hľadiska ohrozenia ich prevádzky.

„Zatopenie dotknutého úseku vetvy križovatky „Solinky“ dňa 1.8.2021 vzniklo po pochybení pracovníkov zástupcu správcu SZZ križovatky „Solinky“ v majetkovej správe mesta Žiliny, ktorí uvádzali do prevádzky SSZ križovatky z RE, v ktorej máme napájané čerpadlá prečerpávacej stanice. Napájanie našich čerpadiel bolo odpojené. V súčasnosti je zabezpečená ich prevádzka, čo bolo začiatkom tohto týždňa kontrolované,“ uviedol Martin Guzi z komunikačného odboru Slovenskej správy ciest.


K výmene čerpadiel pristúpila Slovenská správa ciest po negatívnych skúsenostiach z uplynulých rokov. Zrealizovaná a odsúhlasená bola na základe vykonaných výpočtov, správca cesty však upozorňuje, že do odvodňovacieho vpustu pri prečerpávacej stanici sú vyústené aj vody z povrchového dláždeného rigola. Tie by mali podľa vyjadrenia Národnej diaľničnej spoločnosti vsakovať do pôdy.

Galéria: 6 fotiek

„V katastri mestskej časti Žilina - Bytčica sa už niekoľko rokov, najmä po prívalových dažďoch, opakujú komplikácie s nedostatočným odtokom vody z miestnej komunikácie. Táto situácia nie je nová, ide o vleklý problém, ktorý nebol spôsobený našou stavebnou činnosťou. Naopak, práve zásluhou našej spoločnosti sa ho teraz v súvislosti s výstavbou privádzača podarí vyriešiť,“ uviedla ešte v máji hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Riešenie, ktoré malo problémy odstrániť, spočíva v doplnení vsakovacích zariadení. Ich účelom by sa mala zvýšiť kapacita už existujúceho vsakovania a vytvorenia prepadu, ktorý bude v mieste realizovanej vsakovacej studne. Vzniknutý prepad má v prípade naplnenia priekopy vodu regulovane odvádzať, to však počas prívalových zrážok pravdepodobne nefunguje dostatočne efektívne.

Národná diaľničná spoločnosť vydala začiatkom tohto mesiaca k problému nové stanovisko. Podľa neho sa komplikáciám spôsobeným prívalovými dažďami, aké sme zažili v uplynulých týždňoch, nedá zabrániť:

„Krátkodobé zaplavovanie spôsobujú extrémne prívalové dažde, ktorým sa, žiaľ, nedá zabrániť. Stavba diaľničného privádzača bola zrealizovaná v zmysle platného stavebného povolenia a realizačnej projektovej dokumentácie. Je riadne prevzatá stavebnotechnickým dozorom stavby.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu