Meteorológovia dnes varujú pre vysokými teplotami, v piatok sa môžu vyskytnúť búrky s krúpami


Foto: Meteorológovia dnes varujú pre vysokými teplotami, v piatok sa môžu vyskytnúť búrky s krúpami Foto: Slovenský hydrometeorologický ústav

Meteorológovia varujú pred vysokými teplotami, ktoré počas dnešného dňa prevládajú na území Žilinského kraja. Takmer pre všetky okresy boli vydané výstrahy prvého stupňa, okres Žilina má pred horúčavami výstrahu druhého stupňa.

„V okrese Žilina sa OJEDINELE očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 35 °C. Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ spresňuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Podobná teplota vzduchu nie je v tejto ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je však vysoká. Z tohto dôvodu je nevyhnutné dodržiavať pitný režim a vyhýbať sa pobytu na priamom slnku.

Meteorologické výstrahy pred vysokými teplotami majú trvanie od 15:00 hod. do 18:00 hod. pre všetky okresy v Žilinskom kraji.


Po horúcom letnom počasí by mali v piatok 9. júla zasiahnuť naše územie búrky. S nimi môžu byť spojené krúpy aj krátkodobé intenzívne lejaky.

Počas búrok môžu úhrny zrážok dosiahnuť hodnotu 20 až 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 - 23 m/s, čo je v prepočte 65 až 85 kilometrov za hodinu.

„Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ dodávajú meteorológovia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Slovenský hydrometeorologický ústav