Mesto Žilina plánuje zrekonštruovať Uhoľnú ulicu, ktorá sa bude pripájať na Ľavobrežnú


Foto: Mesto Žilina plánuje zrekonštruovať Uhoľnú ulicu, ktorá sa bude pripájať na Ľavobrežnú

Žilinská samospráva pripravuje rekonštrukciu ulice Uhoľná, ktorá vedie popri zimnom štadióne a v súčasnosti slúži ako obslužná komunikácia. V rámci rekonštrukcie sa počíta nielen s rozšírením vozovky zo šesť na sedem metrov, ale aj s dobudovaním odbočovacieho pruhu v smere na Kysuckú ulicu.

Pripravovaná rekonštrukcia súvisí s projektom dostavby zriaďovacej stanice Žilina - Teplička a nadväzujúcej železničnej infraštruktúry v uzle Žilina. Tento projekt rieši aj napojenie ulice 1. mája v centre mesta na Ľavobrežnú a to formou mimoúrovňovej križovatky (mostom) s prepojením aj na Uhoľnú.

Súčasťou bude doplnenie vodorovného a zvislého dopravného značenia a pribudne aj jeden nový priechod pre chodcov. Ten bude umiestnený pri predajni športových potrieb pri zimnom štadióne. V súvislosti s doplnením odbočovacieho jazdného pruhu bude nevyhnutná prekládka dvoch lámp verejného osvetlenia.

Mesto Žilina už získalo v tejto veci od stavebného úradu právoplatné rozhodnutie o umiestnení stavby, ktoré je zverejnené na úradnej tabuli. Ďalším krokom by malo byť vydanie stavebného povolenia, po ktorom môže samospráva začať hľadať zhotoviteľa.


V blízkej dobe by mali odštartovať aj prvé práce na železničnom uzle. Zástupcovia Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) a Združenia Pod Dubňom podpísali zmluvu o dielo, ktorej predmetom je dostavba zriaďovacej stanice Žilina - Teplička a nadväzujúcej železničnej infraštruktúry v uzle Žilina, ešte v novembri minulého roka.

Za viac ako 323 miliónov eur vybuduje stavebné združenie infraštruktúru dlhú viac než 16 kilometrov. Modernizácia bude zahŕňať prestavbu existujúcej železničnej dopravnej cesty, zvýšenie stupňa technickej vybavenosti, zabudovanie moderných a progresívnejších prvkov, od čoho si ŽSR sľubuje skvalitnenie a zlepšenie technických parametrov aj bezpečnosti.

Celá stavba má dĺžku zhruba 14 kilometrov v smere východ - západ a 2,3 kilometra v smere sever - juh. Na podpise zmluvy bol prítomný aj minister dopravy a výstavby Andrej Doležal. Podľa jeho slov ide už o tretí veľký železničný tender od prevzatia rezortu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu