Colníci v Žiline budú od júla skúmať všetky zásielky, mesačne pôjde o desiatky tisíc balíkov


Foto: Colníci v Žiline budú od júla skúmať všetky zásielky, mesačne pôjde o desiatky tisíc balíkov Foto: Colný úrad Žilina

Od 1. júla 2021 začne platiť nová úprava zákona o dani z pridanej hodnoty reflektujúca európske nariadenie, podľa ktorého budú colnému konaniu podliehať takmer všetky zásielky prichádzajúce z krajín mimo Európskej únie. Drobné nákupy z amerických alebo čínskych stránok sa tak môžu spotrebiteľom výrazne predražiť.

Kým dnes zásielky s hodnotou do 22 eur nepodliehajú zdaneniu a clo sa vyrubuje pri zásielkach nad 150 eur, od polovice roka bude musieť príjemca podať elektronické colné vyhlásenie a za zásielku zakúpenú v tretej krajine zaplatiť clo aj DPH.

Ich výšku určí elektronické colné konanie. Aj keď Colný úrad (CÚ) Žilina zatiaľ personálne ani technické kapacity nenavyšuje, počet colne prerokovaných zásielok stúpne. O koľko to však bude, zatiaľ colníci nevedia odhadnúť. 

„Závisieť to bude od správania sa spotrebiteľov, pre ktorých budú zásielky z tretích štátov drahšie o poplatky a prestanú platiť výnimky na oslobodenie od DPH pri dovoze zásielok do 22 eur. Pre colníkov nová situácia prinesie zmenu v tom, že budú prerokovávať aj také zásielky, ktoré si to dnes nevyžadujú. Ak vychádzame zo štatistických údajov uplynulého roka, kedy za jeden mesiac PCU Žilina - Pošta colne prerokovala v priemere 1 269 zásielok z 59 264 predložených, po novom sa budú musieť colne prerokovať všetky predložené,“ vysvetlila hovorkyňa CÚ Žilina Božena Chríbiková.

Vybavenie konania vo vlastnej réžii vedie často k chybám

Aj keď zrejme klesne počet zásielok z tretích krajín, tí, ktorí budú tovar potrebovať, si s najväčšou pravdepodobnosťou priplatia za colné konanie. Pošta už dnes ponúka možnosť zastupovania v priebehu celého konania za sumu 9 eur na základe splnomocnenia.


Výmenou za poplatok získa adresát správne a rýchle vyplnenie, ktoré podľa skúseností žilinských colníkov príjemcovia nezvládnu vždy na prvý raz. Práve ľudia, ktorí vybavujú colné konanie vo vlastnej réžii, robia najviac chýb pri podávaní colných vyhlásení, ktoré sú elektronické:

„Colné konanie v prípade korektne vyplneného podaného colného vyhlásenia vrátane všetkých príloh trvá pár minút. Colníci na PCÚ Žilina Pošta sa však často stretávajú s nesprávne vyplnenými colnými vyhláseniami a absenciou príloh podaných hlavne fyzickými osobami, ktoré uskutočňujú colné konanie vo vlastnom mene. To spôsobuje zdržanie priebehu colného konania a niekedy sa čas predĺži aj na 2 týždne,“ uzatvára Chríbiková s tým, že colné konania v zastúpení poštou prerokujú zvyčajne rádovo v minútach.

Cieľom opatrenia Európskej únie je harmonizácia podmienok trhu predajcov, keďže doteraz boli obchodníci v Európe znevýhodnení vďaka neplateniu daní či cla pri lacnejších tovaroch.

Veľká časť predajcov na populárnych elektronických trhoviskách zareaguje na zmeny zriadením expedičných skladov na území Európy, lacné nákupy v rozmedzí desiatok centov až pár eur však pravdepodobne od 1. júla úplne skončia.

 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu