Slovenskú mládež na zasadnutí Rady Európskej únie zastupovala Michaela zo Žiliny


Foto: Slovenskú mládež na zasadnutí Rady Európskej únie zastupovala Michaela zo Žiliny Foto: Michaela Knošková

Počas aktuálneho týždňa sa Žilinčanka Michaela Knošková zúčastnila neformálneho stretnutia Rady Európskej únie. Študentka King´s College v Londýne, ktorá predtým navštevovala Bilingválne gymnázium Milana Hodžu v Sučanoch, sa s ostatnými rovesníkmi stretli virtuálne s ministrami zahraničných vecí krajín Európskej únie a zástupcami Európskej komisie.

Slovensko tak na stretnutí okrem Michaely reprezentoval Martin Klus, štátny tajomník rezortu diplomacie, spolu s eurokomisárom Marošom Šefčovičom. Stretnutie sa uskutočnilo v utorok 1. decembra v rámci nemeckého predsedníctva Rady Európskej únie a slúžilo ako príprava na Konferenciu o budúcnosti Európy. 

Významná celoeurópska iniciatíva podporí účasť občanov, jej začiatok sa plánuje na rok 2021. Okrem ministrov a reprezentantov komisie sa podujatia zúčastnilo aj 27 mladých ambasádorov z 24 krajín Európy.

Aj mladí sa chcú podieľať na chode únie

Pre mladú Žilinčanku nebola účasť premiérovou, v minulosti zastupovala Slovensko v roli mládežníckej delegátky a taktiež získala ocenenie aktívnej stredoškoláčky Žilinského kraja. Počas podujatia ambasádori z radov mladých ľudí odprezentovali víziu pre budúcnosť Európy v oblasti klímy a energie, zdravia, demokracie, migrácie a digitalizácie.


Vízia bola pretavená do dokumentu s konkrétnymi návrhmi na zmenu politík Európskej únie, na ktorej mladí pracovali počas posledných troch mesiacov. Okrem prezentovania vízie mladí viedli s politikmi diskusiu o možnosti implementácie týchto návrhov a o budúcnosti Európy.

„Počas posledných mesiacov som viedla skupinu mladých, ktorá sa zaoberala otázkou budúcnosti demokracie a participácie občanov v Európskej únii. V diskusii som predniesla príhovor na aktuálnu tému dodržiavania princípov právneho štátu a zlyhávania demokracie v našom regióne. Počas stretnutia sa na túto tému odohrala vyostrená diskusia medzi zástupcami Maďarska a Poľska a ostatnými delegátmi,“ dodáva vysokoškoláčka, pre ktorú bola diskusia podľa jej slov produktívna.

Prvá šanca na diskusiu s vysokopostavenými politikmi

Svedčí o tom aj fakt, že z vyhradených dvoch hodín sa napokon konala vyše tri a pol hodiny. Ministri sa tak rozhodli venovať svoj priestor na obednú prestávku rokovaniu s mladými ľuďmi, vďaka čomu títo dokázali adresovať skoro všetky spísané návrhy na zmenu politík.

„Osobne to bola pre mňa prvá skúsenosť adresovať otázky európskej demokracie tak vysokopostaveným politikom, avšak bola som pozitívne prekvapená, keď sme spoločne dokázali viest konštruktívny dialóg o rôznorodosti našich hodnôt a vízií. Adresovanie tak zložitej a aktuálnej témy bolo pre mňa skutočne výzvou, avšak dúfam, že som aspoň troškou prispela k posilneniu liberálnej demokracie v našom regióne,“ dodala Knošková.

Po stretnutí ju oslovil rezort diplomacie SR, s ktorým sa črtá plán spolupráce na príprave podkladov k budúcej Konferencií o budúcnosti Európy. 

Ambasádori na neformálnom Rady Európskej únie. Zdroj: Michaela Knošková


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu