Opitý vodič unikajúci v sanitke dostal trest dvanásť a pol roka, proti rozhodnutiu sa odvolal


Foto: Opitý vodič unikajúci v sanitke dostal trest dvanásť a pol roka, proti rozhodnutiu sa odvolal

Vo februári tohto roka sa v martinskom okrese odohrala policajná naháňačka, po ktorej skončil v putách 48-ročný muž. Ten šoféroval vozidlo s označením záchrannej zdravotnej služby a podľa polície mal ohrozovať ostatných účastníkov cestnej premávky.

Dodávka značky Volkswagen Transporter už v čase nezodpovednej jazdy neslúžila ako sanitka, ale bola vyradená z používania. Vozidlo si prenajala súkromná firma, ktorá neodstránila identifikačné znaky.

Vozidlo spozorovala policajná hliadka v obci Sučany v popoludňajších hodinách, vodič upútal pozornosť nekoordinovaným spôsobom jazdy. Policajti sa preto rozhodili ho zastaviť a skontrolovať.

„Na znamenie na zastavenie vodič nereagoval, naopak zvýšil rýchlosť a snažil sa hliadke utiecť. Počas jazdy niekoľkokrát ohrozil iných vodičov, ktorí boli nútení sa vyhnúť. Na zastavenie unikajúceho vozidla použili policajti varovné výstrely a streľbu mierenú na zadné pneumatiky,“ uviedla žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová.


Príslušníci vtedy použili 4 varovné výstrely a 9 mierených striel. Vodič sa po zastavení podrobil dychovej skúške, pri ktorej mu namerali 0,99 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 2,06 promile.

Prípad prevzal vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline, ktorý 48-ročného Tibora obvinil z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia a zároveň spracoval aj návrh na jeho vzatie do väzby. Súd môže pri takomto zločine vymerať trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Sudkyňa Okresného súdu v Martine rozhodla o treste odňatia slobody vo výmere 12 a pol roka. Obžalovaného zaradila do ústavu na výkonu trestu s maximálnym stupňom stráženia. Rozsudok však nie je právoplatný, pretože obžalovaný sa voči nemu odvolal. V prípade bude ďalej rozhodovať Krajský súd v Žiline.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu