Letné astronomické kino pokračuje pozorovaním “Keď zapadne Slnko – planéty Jupiter a Saturn“


Foto:  Letné astronomické kino pokračuje pozorovaním “Keď zapadne Slnko – planéty Jupiter a Saturn“ Foto: Krajská hvezdáreň v Žiline

Tento týždeň sa v Letnom astronomickom kine pokračuje ďalšou tematickou prednáškou na tému “Keď zapadne Slnko – planéty Jupiter a Saturn”.

Po prednáške je v prípade priaznivého počasia v pláne večerné pozorovanie. Kométa C/2020 F3 Neowise sa síce z oblohy nezadržateľne vytráca ale obloha nie je len o kométach. Dominovať jej bude Mesiac po prvej štvrti a nad juhovýchodným obzorom sa hneď po zotmení objaví dvojica veľkých planét Jupiter a Saturn. 

„Obe planéty bez problémov nájdeme voľnými očami, ale použitím ďalekohľadu môžeme v blízkosti Jupitera vidieť jeho štyri jasné mesiačiky Io, Europa, Ganymedes a Callisto.  Saturn taktiež nezaostáva, okrem nezameniteľného prstenca môžeme pozorovať jeho najväčší mesiac Titan. V činnosti sú už aj viaceré letné roje a preto na večernej oblohe môžeme pri troche šťastia vidieť aj niekoľko „padajúcich hviezd“,“ pozývajú organizátori.


Miesto: Krajská hvezdáreň v Žiline
Dátum: 31.07.2020 - 20:30



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Krajská hvezdáreň v Žiline