Sedem príbehov o tom, ako sú absolventi univerzity v Žiline úspešní aj v zahraničí


Foto: Sedem príbehov o tom, ako sú absolventi univerzity v Žiline úspešní aj v zahraničí Foto: Žilinská univerzita v Žiline

O tom, že aj Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) dokáže produkovať perspektívnych absolventov, ktorí sa uplatnia vo svojom obore doma aj v zahraničí, svedčí aj sedem príbehov bývalých študentov. Tí dnes pôsobia na celom svete, UNIZA priniesla ich príbehy.

Ing. Andrea Brezonaková, absolventka Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov (FPEDAS) UNIZA na Katedre leteckej dopravy už v štvrtom ročníku ako 21-ročná získala pracovnú ponuku kopilotky na typ Boeing 737 pre spoločnosť Seagle Air.

Teória a výcvik na univerzite jej umožnili rozlet v kariére, za odporúčanie vďačí docentovi Dendisovi a za priateľskú atmosféru všetkým študentom, inštruktorom, technikom a zamestnancom letiska. Za hranice Slovenskej republiky ju priviedla globálna ekonomická kríza, na druhej strane však vnikla príležitosť pre nové skúsenosti v medzinárodnom prostredí a zdokonaľovanie sa v anglickom jazyku. Žila tri roky v lotyšskej Rige, predtým ako ju zamestnala agentúra Norwegian OSM UK. S bázou v londýnskom Gatwicku jej rozpis letov umožňuje dochádzať počas voľna domov, na Slovensko.

Okrem doktorandského štúdia je aktívna v OZ Airliners.sk a na britských ostrovoch ako členka Národného výkonného výboru pre Britskú asociáciu dopravných pilotov. Vo výbore je  jedinou ženou po veľmi dlhom období. V oboch krajinách sa tiež angažuje v spájaní dopravných pilotiek do skupín, v ktorých môžu vzájomne komunikovať a vymieňať si skúsenosti. Žilinská univerzita v Žiline má svoj cveng a vo svojej profesii sa snažím, aby som jej bola dobrou vizitkou,” povedala Ing. Brezonaková.  

Ing. Peter Blaško vyštudoval odbor Priemyselné inžinierstvo na Strojníckej fakulte (SjF) UNIZA. Veľkou inšpiráciou a oporou mu bol profesor Gregor, ktorý mu pomohol uskutočniť štúdium Erasmus+ aj v druhom semestri na Technickej univerzite v Berlíne. Cieľom pobytu bol na začiatku hlavne nemecký jazyk a nadšenie pre nové skúsenosti so študijného pobytu v zahraničí.

Náročné a niekedy aj nové skúšky v Nemecku prijal ako obohacujúcu výzvu, ktorú si chcel zopakovať aj v praxi. Po ukončení štúdia na SjF sa zamestnal v inžinierskej kancelárií v Nemecku, pracoval pre Mercedes-Benz v Sindelfingene a momentálne pracuje na projekte BMW.

Skúsenosti z dvoch nemeckých koncernov, ktoré vyrábajú inovatívne a technologicky vyspelé automobily, skvelé pracovné tímy špecializovaných odborníkov a rovnako udržateľné koncepty spoločnosti pre potreby ľudí, sú aj naďalej silnými dôvodom, pre ktorý ho práca napĺňa. S bývalými spolužiakmi a kolektívom SjF komunikuje cez sociálne siete.

Ing. Tomáš Piatrik, PhD. stretol počas svojho štúdia na Fakulte elektrotechniky a informačných technológií (FEIT) UNIZA, Katedra multimédií a IKT,talentovaných ľudí, priateľov a kolegov zo všetkých kútov Slovenska. Mnohí ho inšpirovali osobnostnými kvalitami a prístupom k životným situáciám, čo ho motivovalo k cestovaniu a rozšíreniu si skúseností štúdiom a prácou v zahraničí.

Počas jeho doktorandského štúdia na FEIT mu doc. Roman Jarina povedal o otvorenej doktorandskej pozícii na Queen Mary University of London, s ktorou vtedy spolupracoval. Ing. T. Piatrik tu dodnes pracuje ako vedecký pracovník a projektový manažér výskumného pracoviska Multimedia and Vision Research Group.

Rovnako je zakladateľom spoločnosti Opinyour s.r.o. vyvíjajúcej novú generáciu sociálnej mobilnej aplikácie, ktorej cieľom je zjednotiť ľudí z celého sveta pre dobročinné ciele a aktivity. Ing. T. Piatrik, PhD. celý svoj študijný, akademický a profesijný život žije s ľuďmi a pre ľudí, ktorých prepája najmodernejšími technológiami.

Na FEIT UNIZA je Klub absolventov a priateľov FEIT, ktorý sa snaží poskytnúť priestor pre vzájomný kontakt a spoluprácu s fakultou. Kvôli skvelému kolektívu, kontaktu s expertmi a novým výzvam.

Bc. Dušan Cáder je absolventom Stavebnej fakulty (SvF) UNIZA, ktorý sa po ukončení prvého ročníka štúdia rozhodol navštíviť svoju vysnívanú krajinu Nórsko. Prvý let do Bergenu mu učaroval a rozhodol sa, že zostane dlhšie. Pracoval ako tesár, učil sa nórsky jazyk a rozličné spôsoby staviteľstva aj v nórskej škole.

Keďže vzdelanie a diplom otvárajú dvere do sféry vyššieho poznania a príležitostí, rozhodol sa aj diaľkovo doštudovať staviteľstvo na Svf Žilina. V Nórsku považujú Slovákov z univerzitným diplomom za všestranne talentovaných a kreatívnych, s rozsiahlymi znalosťami rôznych oborov sú preto veľmi žiadanými a oceňovanými.


D. Cáderovi sa páči kultúra nórskej spoločnosti a vysoká kvalita života. V súčasnosti pracuje ako asistent stavbyvedúceho v regionálnej firme a založil si živnosť v obore staviteľstva.

Vysoké odborné znalosti z oboru staviteľstva na SvF, obľúbený program AutoCAD a nórsky jazyk mu vytvorili vynikajúce predpoklady pre dosiahnutie tejto práce, kde je štandardom recyklovať takmer 90% všetkého stavebného odpadu a nemať stres, ale pohodu v práci, ktorá ho hlavne baví.

Ing. Pavel Nerheš je absolventom študijného programu Bezpečnostný manažment na Fakulte bezpečnostného inžinierstva (FBI) UNIZA. Tento program mu poskytol komplexný základ v odbore bezpečnosti a umožnil mu absolvovať kurz odbornej spôsobilosti v oblasti SBS a BOZP.

Na akcii Firemné dni FBI UNIZA spoznal svojho prvého zahraničného zamestnávateľa v Českej republike (ČR). Po nadobudnutých skúsenostiach v SBS firme pokračoval v kariére Projekt Managera v spoločnosti G4S v ČR, ktorá je celosvetovým lídrom v oblasti integrovaných bezpečnostných riešení a služieb. Pôsobí v 90 krajinách na celom svete, centrálne vedenie je v Londýne, takže znalosť anglického jazyka je veľmi dôležitá.

Aktuálne P. Nerheš pracuje na pozícii Project & Development Manager na tuzemských a zahraničných projektoch a v oblasti bezpečnostného poradenstvo v ČR.

Na vlastnom príklade a s dôrazom na pestrú ponuku možnosti, ktoré môžu mladí ľudia využívať už počas štúdia, na stážach, v Erasmus+ programoch poukazuje na príležitosti, ktoré sa neodmietajú. G4S je súčasťou Erasmus+ programu a  s FBI podpísalo memorandum o spolupráci. 

Ing. Ján Janovic úspešne absolvoval Fakultu riadenia a informatiky (FRI) UNIZA programom druhého stupňa Aplikované sieťové inžinierstvo. Už počas štúdia našiel uplatnenie v žilinských IT firmách, ale aj v študentskej organizácii UNIZA zabezpečujúcej internet a sieťové služby ubytovaným študentom na internátoch.

Podarilo sa mu získať niekoľko víťazstiev v národných kolách odbornej súťaže Networking Academy Games a ďalšie ocenenia za bakalársku a diplomovú prácu, ktoré sa týkali vývoja open-source sieťových protokolov. Tieto výsledky mu umožnili účasť na viacerých medzinárodných konferenciách a vytvorený zdrojový kód je dnes súčasťou oficiálnej a voľne dostupnej distribúcie softvérového balíka FRR, určeného pre operačné systémy Unix/Linux.

Momentálne pracuje v českej medzinárodnej spoločnosti ALEF NULA na pozícii Team Leader pre Datacenter Networking tím. Implementuje sieťové riešenia pre medzinárodných klientov a získal aj jeden zo svetovo najcennejších sieťových certifikátov Cisco Certified Networking Expert.

Vynikajúci učitelia s vedomosťami svetovej úrovne a vnútorná túžba skúšať nové veci ho nasmerovali ku konkrétnym cieľom, ktoré mu plnia množstvo jeho snov.

Jana Khahil žije v Izraeli, kde si po 20 ročnej úspešnej kariére v leteckej doprave, plnej výziev a životných skúšok, uvedomila, že má sny, ktoré zostali nesplnené. Jedným z nich bolo písanie, zaznamenávanie príbehov spoločnosti, ktorá ju obklopuje a ktorá je komplikovaná rovnako ako zaujímavá aj pre jej priateľov a známych žijúcich na Slovensku.

J. Khahil vyštudovala preto seniorskú školu žurnalistiky na Univerzite tretieho veku (U3V) UNIZA a zároveň sa sama stala lektorkou prednášok “ Cesty vzdelávania” pre študentov U3V. Byť seniorom je pre ňu oslobodzujúce. Vzdelávanie, objavovanie a učenie sa považuje za celoživotnú púť, plnohodnotnejší a spokojnejší život zároveň.

Absolventi z UNIZA, žijúci v zahraničí, sú inšpiratívni a autentickí. Niektorí odišli kvôli vyšším ambíciám alebo pridanej hodnote, iný z dôvodov spoznávania, objavovania a napĺňania osobnostných potrieb, ktoré sú prepojené s dosahovaním profesijných cieľov. Všetkých však spája silné vzdelanostné zázemie a komunita priateľov a učiteľov, ktorú zažili na UNIZA.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinská univerzita v Žiline