Žilinská univerzita zvyšuje povedomie o vede a technike zábavnou formou


Foto: Žilinská univerzita zvyšuje povedomie o vede a technike zábavnou formou Foto: Žilinská univerzita

Žilinská univerzita v Žiline zvyšuje povedomie mladej generácie o vede a technike zábavnou formou. Záujem študentov o štúdium technických odborov vzbudzuje tvorivá a vynaliezavá aktivita, ktorá im zároveň umožňuje ďalší rozvoj prostredníctvom kontaktov s odborníkmi na UNIZA a so špičkovými expertmi z akademického a priemyselného prostredia.

Popularizácia technických odborov je realizovaná aj za podpory priemyselných partnerov - PANASONIC Industrial devices Slovakia s.r.o, ON Semiconductor, STMicroelectronics, Brose Prievidza. Stredoškoláci si tak môžu každý rok overiť svoje znalosti z techniky a porovnať ich s inými študentmi stredných škôl podobného zamerania.

Fakulta elektrotechniky a informačných technológií UNIZA má za sebou už 12. ročník súťaže Technická Myšlienka Roka (TMR), ktorá má svoju bohatú históriu. Súťažiacim je každoročne ponúknutá technická podpora a mentoring nielen zo strany organizátora, ale aj priemyselných partnerov.

Do súťaže sa prihlásilo 14 projektov zo 7 stredných škôl z celého Slovenska

Súťaž bola rozdelená na tri oblasti: Mechatronika, Elektronika a IT. Na základe vysokej úrovne prihlásených prác komisia rozhodla, že do finálového kola TMR2020 postupujú všetky prihlásené práce.

Finálové kolo sa uskutočnilo 11. mája 2020 formou on-line prezentácií jednotlivých projektov. Celý program finálového kola bol verejný, streamovaný prostredníctvom sociálnej siete. Každý súťažiaci v rámci vyhradeného 15-minútového času odprezentoval svoj projekt, jeho prínos a dosiahnuté výsledky, pričom po ukončení online prezentácie nasledovala diskusia.


Najúspešnejšími projektami boli Automatická triedička riadená priemyselným počítačom, Inteligentné zrkadlo a Robotický sklad Amazon.

Kvalita prezentovaných projektov bola tento rok mimoriadne vysoká

Technické riešenia z rôznych oblastí boli na úrovni prevyšujúce znalosti stredoškolských študentov. Spoločenské okolnosti však zapríčinili, že nie všetci súťažiaci sa zapojili do finálového kola, v ktorom mohla byť ich práca prezentovaná nielen komisii, ale verejne širokému auditóriu - prostredníctvom sociálnej siete.

Vďaka množstvu pozitívnych reakcií verejnosti na kvalitu prezentovaných projektov sa FEIT rozhodla zrealizovať špeciálnu súťaž finálových projektov o Cenu FEITcity. O víťazovi rozhodne verejnosť v hlasovaní do 14. júna 2020 na FB stránke FEIT.

Dekan FEIT prof. Ing. Pavol Špánik, PhD. túto formu aktivít plne podporuje: „Veríme, že pointu a motto súťaže Technická myšlienka roka budeme šíriť v rámci svojich spoločenských a profesijných kruhov, aby sme sa stretávali aj v budúcich ročníkoch súťaže. Najväčším poďakovaním je poďakovanie od študentov a účastníkov za úsilie, ktoré sme spoločne a dobrovoľne vynaložili pre potreby rozvoja vedomostnej spoločnosti.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinská univerzita