AKTUÁLNE: Vláda prijala 40 nových opatrení, za včera pribudlo 19 prípadov nakazených


Foto:  AKTUÁLNE: Vláda prijala 40 nových opatrení, za včera pribudlo 19 prípadov nakazených Foto: Facebook - Oľano

Vláda Slovenskej republiky rokovala do včerajších neskorých hodín, výsledkom je 40 opatrení v boji proti šíreniu koronavírusu. Na dnešnej tlačovej konferencii ich postupne predstavuje premiér Igor Matovič. 

Hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas uviedol, že k včerajšiemu dňu pribudlo 19 nových pozitívnych prípadov. Celkovo je tak v krajine 204 pozitívnych pacientov s koronavírusom Covid-19.

Ministerstvo zdravotníctva SR posunie povinnosť zdravotných prehliadok pre pracujúcich tak, aby zamestnanci mohli pracovať aj bez ich vykonania. Vláda zaviazala ministrov, aby zostavili prehľad lehôt a zákonných povinností, ktoré bude možné posunúť na neskôr. 

Obchody v nedeľu zatvorené, vláda chce dáta o pohybe z mobilných telefónov

Vláda vyhlási núdzový stav v zariadeniach sociálnych služieb, ktoré poskytujú zdravotnú starostlivosť - najmä domovy dôchodcov, ktorí patria k najzraniteľnejšej skupine. Úrad verejného zdravotníctva uzavrie činnosť denných stacionárov. Klienti by mali ostať doma a zamestnanci zariadení by mali službu poskytovať priamo v domácnosti.

V skrátenom legislatívnom konaní chce premiér presadiť, aby mohli štátne inštitúcie využívať lokalizačné dáta z mobilných telefónov. „Predložíme ešte dnes v skrátenom legislatívnom konaní zmenu príslušného zákona,“ dodal Matovič.

Ministerstvo zdravotníctva bude mať za úlohu reprofilizovať zdravotnícke zariadenia tak, aby na východnom, strednom a západnom Slovensku vznikli vyčlenené nemocnice pre liečenie a izoláciu pacientov s koronavírusom.

Zároveň má ministerstvo vyrokovať so zdravotnými poisťovňami garantovanú výšku príjmu pre ambulanciu lekára najmenej 70 percent z priemerného príjmu za posledný rok.

Potraviny, drogérie a iné dnes otvorené prevádzky budú zatvorené vždy v nedeľu za účelom vytvorenia sanitárneho dňa a oddych personálu. Dôchodcom nad 60 rokov určia špeciálne otváracie hodiny od 9:00 do 12:00 hodiny.

Bezplatné vlaky pre študentov zrušia, pri nemocniciach zriadia odbery v aute

Ministerstvo dopravy ruší bezplatnú dopravu vo vlakoch až do dátumu ukončenia uzatvorenia škôl. Ministerstvo zahraničných vecí zosumarizuje opatrenia v 20 iných krajinách a vyhodnotí ich potenciálny prínos pre Slovensko. Následne budú príklady dobrej a zlej praxe slúžiť na ďalšie rozhodovanie.


Notári a advokáti budú mať výnimku pre podpisovanie služieb, keďže potreba služieb advokátov a notárov je akútna aj počas epidémie koronavírusu Covid-19. Zákonné lehoty na súdoch nebudú plynúť do 30. apríla. Do rovnakého dátumu nebude možné vykonať dražby ani exekúcie.

Pred nemocnicami s odbermi vzniknú drive-through miesta, na ktorých bude možné nechať si odobrať vzorku bez toho, aby človek vystúpil z auta. Denne by malo jedno takéto miesto vedieť obslúžiť 70 ľudí.

Na rezorte obrany identifikujú vojakov, ktorých bude v prípade potreby možné zaškoliť do role sanitárov. Povinnosť nosiť rúško všade mimo bydliska zavedie úrad verejného zdravotníctva.

Vláda rokovala do polnoci

Nová vláda včera v noci odvolala z postu Šéfa štátnych hmotných rezerv (ŠSHR) Kajetána Kičuru, dôvodom sú nákupy ochranných pomôcok aj medializované nadobudnutie dvoch bytov v centre Bratislavy jeho synom v čase realizovania týchto nákupov.

V prípade obstarávania zdravotníckeho materiálu začala Národná kriminálna agentúra (NAKA) trestné konanie, bývalý šéf včera vypovedal niekoľko hodín. Dnes by mala jeho výpoveď pokračovať. 

Zároveň vznikol permanentný krízový štáb, ktorého členmi sú infektológ Vladimír Krčméry, odborník na biochémiu Robert Mistrík, manažér v oblasti IT a telekomunikácií Peter Škodný a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu