Schátrané domy na Rosinskej ceste nahradí autoservis s predajňou dielov, na pozemku vysadia aj zeleň


Foto: Schátrané domy na Rosinskej ceste nahradí autoservis s predajňou dielov, na pozemku vysadia aj zeleň

Na Rosinskej ceste v Žiline stáli donedávna dva opustené domy v zúfalom technickom stave. Statika budov bola narušená a niektoré časti z nich postupne odpadávali. K zhoršeniu prispeli aj vandali, tí niekoľkokrát založili požiar v tesnej blízkosti alebo priamo v jednej zo stavieb.

Ich vyčíňanie si vyžiadalo niekoľko hasičských výjazdov. Tomu by mal byť koniec po tom, ako priestor dostal územné rozhodnutie na vybudovanie areálu autoservisu a predajne dielov. Súčasnému stavu, kedy je miesto prázdne a nevyužité, predchádzala asanácia prvého z domov koncom roka 2018. 

Druhý využívali prechodne ľudia bez domova, majiteľ pozemku zakrátko zbúral aj túto schátranú stavbu a plochu kompletne vyčistil od odpadu. Ešte pred začatím búrania došlo k podaniu návrhu na rozhodnutie o umiestnení stavby „Areál Autoservisu“.

Mesto Žilina rozhodlo v tomto prípade kladne a územné rozhodnutie vydalo. Projekt má podľa zverejnených informácií riešiť vytvorenie areálu autoservisu slúžiaceho na servis osobných automobilov a doplnkové funkcie ako sklad náhradných dielov, predajňa náhradných dielov či ručná autoumyvárka.

Dokumentácia pre územné rozhodnutie | Zdroj: zilina.sk

Vjazd do oploteného areálu bude zabezpečený priamo z Rosinskej cesty, na zaparkovanie poslúži 14 parkovacích miest. Projektová dokumentácia spresňuje aj plánovanú zeleň, vysadenú po okraji zastavaných plôch.


Pôvodne nevyužitá a znečistená plocha tak získa nové využitie a prevádzka zároveň zlepší dostupnosť služieb v danej oblasti. V tesnej blízkosti bola v roku 2017 vybudovaná päťramenná okružná križovatka, za ktorú zaplatili Žilinský samosprávny kraj a mesto Žilina spolu 382-tisíc eur.

V lokalite počíta mesto Žilina s vybudovaním cyklotrasy, ktorá spojí Vlčince a Vodné dielo. V súčasnosti sa žilinská radnica plánuje uchádzať o nenávratný finančný príspevok, ktorý poskytuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v rámci vyhlásenej výzvy.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu