Mestá Žilina a Ružomberok zakázali dnešné zhromaždenia autodopravcov aj pre formálne nedostatky


Foto: Mestá Žilina a Ružomberok zakázali dnešné zhromaždenia autodopravcov aj pre formálne nedostatky

Dnešný štrajk autodopravcov v Žilinskom kraji neprebiehal podľa ohlásených plánov Únie autodopravcov Slovenska (UNAS), ktorá deklarovala pokračovanie protestných blokácií po tom, ako sa jej nepozdávali návrhy Ministerstva dopravy Slovenskej republiky na riešenie situácie.

Nákladné vozidlá blokovali hraničné priechody pre nákladnú dopravu, osobné vozidlá a záchranky mali vyhradený jazdný pruh. Z blokovania dvoch miest napokon nebolo nič.

Kamionistov polícia odstavila, napríklad, na odpočívadle pri STK v smere zo Žiliny. Druhým mestom, ktoré chceli nespokojní vodiči nákladnej dopravy blokovať, je Ružomberok. Obe vydali na dnešný deň zákaz zhromaždenia, ktoré ohlásil UNAS.

Dôvodom sú aj formálne nedostatky v žiadosti. Mesto Žilina dnes v zmysle zákona o zhromažďovacom práve vydalo rozhodnutie, ktorým pre nesplnenie zákonných podmienok UNAS zakázalo zhromaždenie na území mesta,“ informovala pred niekoľkými hodinami polícia.


Mesto Ružomberok k zákazu, ktorý bol podpísaný v neskorých večerných hodinách, vydalo tlačové prehlásenie. Z neho vyplýva, že okrem formálnych nedostatkov ako nedodržanie časovej lehoty či potrebných informácií o účele a čase ukončenia vrátane počtu účastníkov, zrušila ružomberská radnica štrajk aj pre hroziace nebezpečenstvo. Proti rozhodnutiu sa autodopravcovia nemôžu odvolať.

„Vzhľadom na nepriaznivé poveternostné podmienky OR PZ vyhodnotilo, že zhromaždenie sa koná na nebezpečnom mieste, kde účastníkom hrozí závažné nebezpečenstvo pre ich zdravie. So zreteľom k nedostatočnej viditeľnosti, hustému sneženiu vzniklo riziko ohrozenia zdravia účastníkov zhromaždenia, ale aj okolo jazdiacich vodičov vozidiel. Zhromaždenie sa vykonáva v mieste, kde vzhľadom ku klimatickým podmienkam dochádza k výraznému obmedzeniu dopravy, bezpečnému prejazdu vozidiel záchranných zložiek, prejazdnosti vozidiel údržby a situácia je momentálne v závažnom rozpore so záujmom obyvateľstva. Takéto zhromaždenie môže závažným spôsobom ohroziť život a zdravie obyvateľov,“ uviedlo k vydaniu rozhodnutia mesto Ružomberok. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu