Škoda Electric v Plzni pracuje na výrobe trolejbusov s batériami, ktoré budú dodané do Žiliny


Foto: Škoda Electric v Plzni pracuje na výrobe trolejbusov s batériami, ktoré budú dodané do Žiliny Foto: Plzeňské trolejbusy

V českej Plzni aktuálne prebieha výroba dvoch trolejbusov s pomocným pohonom, ktoré budú už čoskoro jazdiť po meste Žilina. V súčasnosti sú vykonávané testovacie jazdy na prvom vyrobenom vozidle Škoda 26 Tr. Trolejbusy budú mať pomocný pohon napájaný z batérií.

Dopravný podnik mesta Žiliny si ich objednal ešte v roku 2019, dodanie by sa malo uskutočniť v tomto roku. O začatí testovacích jázd informovala stránka Plzeňské trolejbusy, ktorá zachytila trolejbus v uliciach mesta.

„Žilina byla vůbec prvním městem, kam putovaly trolejbusy v karoserii New Trollino. I přesto jsou nově příchozí trolejbusy také pro místní novinkou. Jednak se jedná o první žilinské Solarisy ve faceliftované verzi karoserie New Trollino, zejména to jsou ale první bateriové trolejbusy v Žilině (a také první škodovácké bateriové trolejbusy na Slovensku),“ uvádza stránka.


Cena dvoch trolejbusov s pomocným pohonom predstavuje sumu 1.196.000 eur. Vybavené budú trakčnou batériou, ktorá je zdrojom elektrickej energie pre všetky funkcie vozidla pri jazde mimo trolejového vedenia s cestujúcimi.

Nízkopodlažné dvojnápravové sólo trolejbusy mestskej hromadnej dopravy sú určené pre trolejbusovú dráhu s menovitým napätím 750 V. Súčasťou ich výbavy je aj kamerový systém, automatické počítadlo cestujúcich či klimatizácia pre vodiča i cestujúcich a taktiež WiFi pripojenie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Plzeňské trolejbusy, DPMŽ