Frgále, zabíjačka aj hmyzie špeciality: Poďte si pochutiť na Karlovský gastrofestival!


Foto: Frgále, zabíjačka aj hmyzie špeciality: Poďte si pochutiť na Karlovský gastrofestival!
Galéria: 16 fotiek

Poďte si užiť víkend s dobrým jedlom! Naplánujte si 5. a 6. októbra výlet na Karlovský gastrofestival do Velkých Karlovic. Množstvo špecialít regionálnej aj zahraničnej kuchyne, atmosféra veľkého farmárskeho trhu a ďalší sprievodný program - to všetko vás čaká len 3 kilometre za českou hranicou, necelú hodinku od Žiliny

Počas oboch dní vás od 9-tej do 18-tej hodiny čakajú ochutnávky nielen valašských špecialít pri hoteloch, penziónoch a krčmičkách rozosiatych v 3,5 kilometra dlhom údolí Léskové, medzi ktorými sa môžete prechádzať krásnou jesennou prírodou Beskýd po cyklotrase Bečva, alebo sa zviezť vláčikom, autobusom či konským povozom.

Súčasťou je aj vychýrený farmársky trh plný starostlivo vybraných producentov, hudobné akcie, kuchárske šou alebo frgálová manufaktúra, v ktorej si sami skúsite vyrobiť tradičný valašský koláč - frgál. Uskutočnia sa aj tradičné súťaže o najlepší valašský frgál a najlepšiu klobásu, pri ktorých môžete ochutnávať súťažné vzorky.

Lahôdkou pre náročných bude sobotňajšia Michelinská galavečera a nedeľný Michelinský obed v Spa hoteli Lanterna v réžii maďarskej šéfkuchárky Eszter Palágyi.

Tá je jedinou ženskou držiteľkou michelinskej hviezdy v strednej Európe, naviac aj trojnásobnú držiteľkou titulu Chef of the year v Maďarsku. Na jej degustačné akcie ešte zostáva pár voľných miest.

Naše tipy alebo čo si nenechať ujsť?

1. Dvanásť ochutnávkových miest po celom údolí 

Miestne hotely a penzióny vám ponúknu výber toho najlepšieho zo svojej kuchyne. Tešte sa na valašské, zverinové či jahňacie špeciality, pravú valašskú zabíjačku, mäso na grile a ďalšie pochúťky. Vďaka účasti hosťujúcich reštaurácií a stánkárov tu nájdete i rôzne zaujímavosti - napríklad hmyzie pochúťky, slimáky, egyptskú a ukrajinskú kuchyňu, langoše, pštrosa na grile, koziu zmrzlinu, krevety a ustrice a samozrejme i valašské frgále rôznych príchutí. Viac o gastro zastávkach.

2. Mangalica, lečo aj vína z Maďarska 

Zaujímavým spestrením bude maďarský kútik s ponukou tradičnej gastronómie aj produktov. Ochutnajte vychýrenú mangalicu, lečo, pravé maďarské lečo, kolenový guláš, ale i klobásy, papriku, vína či oceňované Zsoldos pálenky z ovocia a drinky z chilli.

3. Navštívte vychýrený farmársky trh 

Hitom gastrofestivalu je Farmársky trh Pod Javorem so starostlivo vybraným sortimentom, ktorý môžete ochutnať aj kúpiť so sebou - rôzne druhy pečiva, slané i sladké pamlsky, špeciality z mäsa, syry, pálenky, vína, burčiak, dobroty z medu i čokolády alebo zaujímavosti ako bezlepkové zemiakové placky či kozia zmrzlina.

4. Konské povozy aj historické autobusy 

Celý program sa odohráva v 3,5 km dlhom, malebnom horskom údolí. Medzi gastro zastávkami sa môžete prejsť po cyklotrase Bečva, alebo sa previezť turistickými vláčikmi, konskými povozmi, historickými autobusmi… Tým rozhodne zabavíte aj deti, rovnako ako sú pripravené atrakcie na vybraných miestach. 


5. Skúste si vyrobiť valašský frgál 

Frgále, ako najtypickejšia valašská špecialita, budú k zakúpeniu na viacerých miestach. Na gastro zastávke Resort Valachy si môžete dokonca skúsiť vyrobiť svoj vlastný koláč vo frgálovej manufaktúre a v nedeľu na obed ochutnať výrobky pekárok na súťaži o najlepší frgál.

6. Kuchárska show a škola čapovania piva 

Na gastrofestivale môžete nielen obdivovať um kuchárov, ale tiež sa od nich niečo aj priučiť. Pri kuchárskych show si skúsite varenie v pare alebo sa zúčastnite Školy čapovania piva. Môžete tiež pozorovať prácu mäsiarov pripravujúcich pravú valašskú zabíjačku. 

7. Barmanské večery, drinky a vína 

Priaznivci dobrých drinkov si tiež prídu na svoje. V piatok a sobotu vás čakajú večerné degustácie šampanského a whisky v Cocktail bare Lanterna, ďalšie drinky i vína nájdete aj na vybraných gastro zastávkach.  

8. Michelinské menu maďarskej hviezdy 

Milovníci zážitkovej gastronómie sú pozvaní na sobotnú Michelinskou galavečeru alebo nedeľný Michelinský obed v podaní maďarskej šéfkuchárky Eszter Palágyi, jedinej ženskej šéfkuchárky s michelinskou hviezdou v strednej Európe. Na obe akcie zostávajú voľné posledné miesta.

9. Po ochutnávkach do Wellness Horal 

Užite si po dobrom jedle aj relaxáciu. Využite to, že priamo v centre diania sa nachádza vychýrené relaxačné centrum Wellness Horal s termálnymi bazénmi a saunovými rituálmi. Hotely Lanterna a Horal ponúkajú na noc z nedele na pondelok cenovo zvýhodnené pobyty s neobmedzeným vstupom do wellness v cene.

Viac o Karlovském gastrofestivalu sa dočítate na www.KarlovskyGastrofestival.cz



Miesto: Velké Karlovice
Dátum: 05.10.2019 - 09:00    06.10.2019 - 18:00





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Resort Valachy