Mesto Žilina si na usporiadanie vzťahov so žilinským podnikateľom prenajalo služby advokátov


Foto:  Mesto Žilina si na usporiadanie vzťahov so žilinským podnikateľom prenajalo služby advokátov Foto: ilustračné

Pri vysporiadavaní vzťahov medzi mestom Žilina a podnikateľom Georgeom Trabelssiem bude mestu asistovať advokátska kancelária Karkó s.r.o., vyplýva to z podpísanej a zverejnenej zmluvy o poskytovaní právnych služieb. Advokáti tejto spoločnosti budú musieť analyzovať desiatky právnych vzťahov medzi mestom a spoločnosťami z portfólia jedného z najvýraznejších podnikateľov v Žiline.

Zmluva bola uzatvorená mimo štandardného procesu výberu prostredníctvom verejného obstarávania s využitím ustanovenia zákona o verejnom obstarávaní, ktoré hovorí o výnimke v prípade civilnej zákazky, ktorej predmetom je právne poradenstvo poskytované advokátom pri príprave konania alebo ak existuje zjavný náznak a vysoká pravdepodobnosť, že vec, ktorej sa právne poradenstvo týka, sa stane predmetom rozhodcovského konania, zmierovacieho konania, súdneho konania, správneho konania alebo iného obdobného konania. 

Medzi spoločnosti v podnikateľskej pôsobnosti Trabelssieho, s ktorými chce mesto Žilina usporiadať existujúce právne vzťahy, patria Žilinská parkovacia spoločnosť, ŠPORT PARK, SIRS, SIRS - Development, SIRS - Project, SAD Žilina a MIRAGE SHOPPING CENTER, pričom zmluva definuje aj konečné záujmy mesta po ukončení vysporiadania. 

Cieľom je aj získať celý výber parkovného do mestského rozpočtu

Medzi tie patrí zmena v súčasnom systéme prevádzkovania parkovania v Žiline, kedy by malo Mesto Žilina prevádzkovať a inkasovať 100% parkovného od platiteľov za užívanie parkovacích miest na základe doterajších dohôd medzi mestom a Žilinskou parkovacou spoločnosťou.

Advokátska kancelária má smerovať snahu aj k získaniu finančných prostriedkov, na ktoré má z titulu vlastníctva majetkového podielu v niektorých spoločnostiach mesto nárok a vráteniu majetku, ktorý dnes užívajú spoločnosti z portfólia daného podnikateľa. 

Činnosť advokátov bude v úzkej koordinácii s mestom a „mala by v rámci pokynov daných mestom smerovať k dosiahnutiu mestom akceptovanej dohody so spoločnosťami v podnikateľskej pôsobnosti p. Ing. Georga Trabelssieho alebo uskutočnení iniciácie súdnych, správnych alebo iných konaní pred súdnymi ako aj inými orgánmi štátnej správy smerujúcimi k dosiahnutiu požadovaného výsledku a zastupovaní v nich…“

Medzi nehnuteľnosťami, ktoré má mesto záujem vysporiadať, je aj športová hala na Bôriku s priľahlými pozemkami, pozemok na Karpatskej ulici, pozemok pod autobusovou stanicou v centre a podzemné parkovisko obchodného centra MIRAGE.


Odmena kancelárie bude závisieť na úspešnosti vyjednávania, s časom bude výška klesať

Advokátska kancelária sa v zmluve zaviazala konať tak, aby bolo získané plnenie čo najvyššie, pričom mesto bolo poučené, že existencia a vymoženie nárokov je mimoriadne neisté. Práve od hodnoty získaného plnenia sa bude odvíjať aj celková odmena kancelárie.

K podpisu zmluvy došlo na strane mesta 10. júla 2019, do 15 dní mala kancelária vykonať komplexné právne posúdenie veci a ústne ho prezentovať klientovi spolu s ďalšími možnosťami postupu. Za toto zaplatí mesto 25-tisíc eur, tie sa následne v prípade vzniku nároku na podielovú odmenu, odpočítajú z celkovej odmeny. Podielová odmena predstavuje 17 percent z hodnoty veci, ktorú zmluva definuje ako súčet viacerých ukazovateľov.

Výpočet odmeny kancelárie. Zdroj: egov.zilina.sk

Základom určenia hodnoty veci bude štvornásobok ročného plnenia z inkasa parkovného, ktoré mesto podľa zmluvy dnes nedostáva napriek majetkovej účasti v spoločnosti Žilinská parkovacia spoločnosť, s.r.o., plus akékoľvek finančné alebo nefinančné plnenie, ktoré mesto či mestská spoločnosť od podnikateľa či jeho spoločností získa alebo vymôže.

Naopak, hodnota veci pre výpočet podielovej odmeny sa poníži o všetko plnenie, ktoré mesto recipročne poskytne spoločnostiam alebo samotnej osobe podnikateľa.

Kancelária bude mať nárok na plnú výšku odmeny len v prípade, že odo dňa podpisu do prevzatia parkovného mestom uplynie maximálne dvanásť mesiacov. V opačnom prípade sa pre ďalších dvanásť mesiacov odmena zníži o štvrtinu, ďalší rok o ďalšiu štvrtinu a tak ďalej.

Úspechom vo veci prevzatia parkovného sa rozumie aj získanie stopercentnej majetkovej účasti v predmetnej spoločnosti, ktorá dnes parkovné v Žiline vyberá. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu