Žilinský miešaný zbor reprezentoval mesto aj slovenskú kultúru v španielskej Barcelone


Foto: Žilinský miešaný zbor reprezentoval mesto aj slovenskú kultúru v španielskej Barcelone Foto: Žilinský miešaný zbor

Príjemné letné dni speváci Miešaného zboru mesta Žilina opäť naplnili spevom, šírením dobrého mena Slovenska a jeho kultúry aj za hranicami našej krajiny.  Prijali pozvanie na 54. Medzinárodný zborový festival v Barcelone, ktorý sa konal v dňoch 6. až 14. júla 2019.   

Veľkou výzvou bola možnosť  zaspievať si v pýche Barcelony, ktorou je La Sagrada Familia, bazilika Svätej rodiny, modernistické majstrovské dielo majstra Antonia Gaudího.

Žilinčania dostali príležitosť predviesť svoje umenie v bazilike Montserrat v benediktínskom kláštore neďaleko mesta Barcelona  a aj v priestoroch Església de Santa Maria del Mar, ktorý je najpôsobivejšou gotickou stavbou mesta.  


Spev v chrám Església de Santa Maria del Pi. Zdroj: Žilinský miešaný zbor

Najsilnejším zážitkom však bol koncert v prekrásnom gotickom chráme Església de Santa Maria del Pi. Atmosféra bola magická tak pre návštevníkov koncertu, náhodných okoloidúcich, ktorých znejúci spev prilákal do chrámu, organizátorov festivalu, vystupujúce spevácke zbory z Portugalska a Nemecka, ako aj pre samotných spevákov Miešaného zboru mesta Žilina.

Spev zaznel príležitostne aj ulicami katalánskej metropoly, kde sakrálne koncertné skladby vystriedali úpravy známych slovenských ľudových piesní. Projekt bol realizovaný z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia a finančne ho podporilo aj mesto Žilina.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský miešaný zbor