Základom fungovania cyklodopravy nielen v Žiline je ohľaduplnosť cyklistov aj chodcov


Foto: Základom fungovania cyklodopravy nielen v Žiline je ohľaduplnosť cyklistov aj chodcov Foto: ilustračné

Spustenie systému verejného zdieľania bicyklov v Žiline pod názvom BikeKIA prispelo k zvýšeniu počtu cyklistov v uliciach mesta. K popularizácii cyklodopravy ako spôsobu presunu aktívne prispieva aj dobrovoľnícke združenie Mulica, ktoré sa podieľa napríklad aj na organizácii cyklojázd v Žiline. 

Cyklotrasy v Žiline vznikali a stále vznikajú v rôznych podobách, na niektorých miestach sú vyhradené samostatné pruhy v podobe cyklochodníkov, inde pribudli na cestnej komunikácii alebo chodníkoch. Práve druhý typ, pri ktorom sú cyklisti odkázaní na spoluužívanie komunikácie s inými účastníkmi cestnej premávky, prináša často nepríjemné situácie, ktoré môžu končiť kolíziou.

Po spustení bikesharingu sa na nás pravidelne obracajú čitatelia s prosbami o pripomenutie najdôležitejšej zásady fungovania cyklistov a chodcov na chodníku - ohľaduplnosti. Napríklad celá oblasť Bulváru je prepojená stanicami BikeKIA a keďže je aj tranzitným miestom pre ľudí bicyklujúcich zo sídlisk Solinky a Hliny do centra, inzentita cyklistickej dopravy v týchto miestach je vysoká. 


Cyklotrasy v tejto lokalite vznikli na existujúcich chodníkoch, čím ukrojili z komfortu peším. Tí sa musia uspokojiť s užším vyhradeným priestorom, ktorý v lete ešte zúžia terasy priľahlých prevádzok. Na mieste je preto ohľaduplnosť ako na strane chodcov, ktorí by nemali kráčať po vyznačenej cyklotrase, tak aj cyklistov, ktorí by mali prispôsobiť rýchlosť zúženej trase a byť pripravení reagovať na neočakávané vstúpenie chodcov do dráhy.

Ak nie sú na chodníku vyznačené cyklotrasy, cyklista má podľa zákona využívať cestu. To spresňuje aj zákon, keďže okrem výnimiek v podobe dopravného značenia nesmú „iní účastníci cestnej premávky než chodci chodník používať“. Napriek tomu veľká časť cyklistov využíva chodník, a to najmä z obavy o bezpečnosť na cestách. Základom však stále zostáva ohľaduplnosť, ide predovšetkým o zdravie a bezpečnosť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu