Kontajnery na komunálny odpad často zapĺňa ten stavebný, možnosti zabrániť vysypávaniu sú obmedzené


Foto: Kontajnery na komunálny odpad často zapĺňa ten stavebný, možnosti zabrániť vysypávaniu sú obmedzené Foto: čitateľ

Čitatelia zo sídlisk aj mestských častí v Žiline sa na nás pravidelne obracajú s problémom zapĺňania nádob na zber komunálneho odpadu stavebným odpadom či nadrozmernými predmetmi.

V praxi sa opakujú situácie, pri ktorých niekto zastaví v podvečerných hodinách pri stojisku so smetnými košmi a tie postupne naplní odpadom z podnikania alebo prerábky bytových či nebytových priestorov. Nemenej častým úkazom je pokladanie odpadu vedľa nádob.

Takéto nárazové zanášanie kontajnerových stojísk znemožňuje efektívne udržiavanie čistoty na sídliskách a v mestských častiach, obyvatelia na druhý deň nemajú kam vysypať komunálny odpad.

Ako zabrániť vyhadzovaniu stavebného odpadu?

Štandardným riešením pri stavebných prácach je pritom objednanie a zaplatenie odvozu odpadu, na niekoľko nepoctivých spoluobyvateľov však dopláca väčšina. Možnosti ako zabrániť vysypávaniu iného ako komunálneho odpadu cudzím osobám sú pritom obmedzené.

Jedno takéto konanie natočil aj náš čitateľ, ktorý sa zároveň pýta: „Je legálne vyhadzovať stavebný odpad do smetných košov, ktoré zjavne neprislúchajú osobe, ktorá tento materiál do koša vyhadzovala?“. Ak aj vidíte niekoho vyhadzovať takýto odpad, zostáva vám osobu slušne upozorniť a následne prípad nahlásiť na odbor životného prostredia. 

„Riešenie týchto vecí je v kompetencii príslušného okresného úradu – odbor životného prostredia (odbor odpadového hospodárstva) a obce,“ doplnil policajný hovorca Radko Moravčík.


Zodpovednosť za nezákonné umiestnenie odpadu stanovuje zákon o odpadoch: 

Oznámiť umiestnenie odpadu na nehnuteľnosti, ktoré je v rozpore s týmto zákonom (ďalej len „nezákonné umiestnenie odpadu“) môže akákoľvek fyzická osoba alebo právnická osoba príslušnému orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva alebo obci, v ktorej územnom obvode sa táto nehnuteľnosť nachádza. (2) Vlastník, správca alebo nájomca nehnuteľnosti je povinný bezodkladne po zistení, že na jeho nehnuteľnosti bol nezákonne umiestnený odpad, oznámiť túto skutočnosť orgánu uvedenému v odseku 1. (3) O oznámeniach podaných podľa odsekov 1 a 2 sa obec a orgán štátnej správy odpadového hospodárstva navzájom informujú najneskôr do siedmich pracovných dní odo dňa oznámenia.

Fyzické osoby môžu odovzdávať odpad do zberného dvora

Zatiaľ čo pri podnikateľoch, ktorí takto konajú, ide o snahu znížiť si náklady na likvidáciu odpadu, pri fyzických osobách môže zohrávať rolu aj nevedomosť. Každý obyvateľ má nárok na odovzdanie odpadu v zberni. Medzi takýto odpad môže patriť:

- vyradené elektrické a elektronické zariadenia
- žiarivky a výbojky
- autobatérie, monočlánky, akumulátory 
- druhotné suroviny (papier, sklo, PET fľaše, plastové fólie, TETRA PAK, kovové obaly) 
- motorové, prevodové oleje, obaly z olejov 
- farby, lepidla, obaly z farieb 
- veľkorozmerný odpad (nábytky, zariadenia, koberce, ...)
- drobný stavebný odpad (obklady, dlažby ... do objemu 1 meter kubický) 

Mesto pripravuje opatrenia na zlepšenie situácie s odpadom v Žiline 

V zlepšení situácie s odpadom pokračuje aj mesto Žilina, prednedávnom zaviedlo vrecový zber triedeného odpadu v Bánovej ako druhej mestskej časti po Závodí. Aktuálne radnica plánuje aj navýšenie nedostačujúceho počtu zberných dvorov v Žiline, keďže občania môžu mať častokrát problém s prevezením odpadu.  

Vedenie mesta sa chystá realizovať aj myšlienku polopodzemných zapustených kontajnerov, ktoré poskytujú väčší priestor a v modernejších riešeniach aj možnosť monitorovania stavu zaplnenia.

Riešením neoprávneného vyhadzovania odpadu by mohli byť uzamykateľné klietky na odpad, ktoré fungujú vo viacerých slovenských mestách. Tie navyše môžu zabrániť vyberaniu odpadu z nich a prispieť tak k lepšej čistote sídlisiek a mestských častí. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu