Ak by chceli v Žiline premenovať ulice, môžu tak najskôr učiniť po eurovoľbách


Foto: Ak by chceli v Žiline premenovať ulice, môžu tak najskôr učiniť po eurovoľbách Foto: ilustračné

Mesto Žilina sa postupne rozširuje najmä v mestských častiach, výstavba nových domov prispieva k vzniku ulíc. Naposledy pribudli v minulom roku nové označenia ulíc v mestských častiach Budatín, Bytčiča, Brodno či Zádubnie. Ulicu Essenská, ktorá vychádza z Hôreckej cesty, pomenovali podľa belgického partnerského mesta Essen.

Na najväčšom sídlisku Vlčince bol dokončený nový park vo vnútrobloku, nesie meno známeho slovenského rozprávkara Pavla Dobšinského. O zmene názvov ulíc rozhodujú poslanci mesta Žilina schvaľovaním všeobecne záväzného nariadenia, predtým ich prerokuje názvoslovná komisia. Ako informovalo mesto Žilina na svojich webových stránkach, najbližšie bude možné meniť názvy ulíc až v máji. 

Môže za to zákon o obecnom zriadení, ktorý zakazuje meniť názvy ulíc počas vyhlásených volieb: „Odo dňa vyhlásenia referenda, volieb do Národnej rady Slovenskej republiky, volieb prezidenta Slovenskej republiky alebo ľudového hlasovania o jeho odvolaní, volieb do Európskeho parlamentu, volieb do orgánov územnej samosprávy, miestneho referenda alebo sčítania obyvateľov, domov a bytov nemožno až do ich vykonania rozhodnúť o územnej zmene, určiť alebo zmeniť názov obce alebo jej časti, určiť názov ulice alebo iného verejného priestranstva ani rozhodnúť o zmene číslovania budov.“ 

V meste bolo k 19. februáru podľa štatistík mesta 559 pomenovaných ulíc. Najbližšie nás čakajú prezidentské voľby, ktorých prvé kolo sa uskutoční už 16. marca. Prípadné druhé kolo by nasledovalo o dva týždne. Voľby do Európskeho parlamentu sa uskutočnia 25. mája 2019.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu