Záchranári upozorňujú na prejedanie sa aj alkohol počas Štedrého dňa, najlepšia je prevencia


Foto: Záchranári upozorňujú na prejedanie sa aj alkohol počas Štedrého dňa, najlepšia je prevencia Foto: ilustračné - pixabay.org

Akútne bolesti brucha patrili k najčastejším príčinám, pre ktoré operátori na tiesňovej linke 155 vysielali záchranárov na pomoc pacientom počas minuloročného Štedrého dňa. Práve problémy so zažívaním patria počas sviatkov k notoricky častým problémom, pre ktoré pacienti kontaktujú tiesňovú linku. Ide najmä o dôsledok diétnej chyby, ktorá môže vyústiť do žlčníkovej koliky, či podráždeného pankreasu a žalúdka.   

Okrem toho však na tiesňovú linku volali aj pacienti so sťaženým dýchaním, osamelo žijúci seniori, či psychicky chorí ľudia, ktorým sa počas najkrajších sviatkov v roku zhorší zdravotný stav.  Spoločným menovateľom ďalších volaní, ktoré sme evidovali v minulom roku, bol alkohol. S jeho nadmernou konzumáciou súviseli úrazy, ale aj napadnutia a dopravné nehody. Prípady, kedy sa volajúci sťažuje na kostičku v krku, sú skôr ojedinelé. 

„Platí však , že najlepšia je prevencia. Preto aj počas sviatkov by sme mali jesť a piť s mierou, aby sme si zbytočne nepokazili sviatočné chvíle. Ak však už dôjde k zdravotným ťažkostiam, je potrebné navštíviť lekára alebo zavolať na tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať a v prípade urgentného stavu vyšle posádku záchrannej zdravotnej služby,“ uzavrela hovorkyňa OS ZZS SR Alena Krčová.   


Prvá pomoc pri zažívacích problémoch 

K typickým príznakom patrí pocit plného brucha, nevoľnosť, až bolesti v oblasti brucha. Vyskytnúť sa môže aj napínanie na zvracanie, prípadne zvracanie. Pri ľahšej forme postačí diéta – ideálny je nesladený čierny čaj, staršie pečivo alebo sucháre.      

Prvá pomoc pri otrave alkoholom 

Pri ľahšej forme je ideálne vyspať sa, piť veľa tekutín a pomôže aj pohyb na čerstvom vzduchu. Pri ťažšej   forme, až otrave alkoholom, uložíme osobu do bočnej stabilizovanej polohy, aby sa  neudusila zvratkami a pravidelne ju kontrolujeme. V prípade, že sa nepreberá a má sťažené dýchanie, voláme linku tiesňového volania 155 a riadime sa pokynmi operátora. Ak nedýcha, okamžite začneme s oživovaním, ak postup neovládame, operátor nám poradí. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Záchranná zdravotná služba Slovenskej republiky