Tomáš nahlásil na súde dve bomby a zmaril 16 pojednávaní, dostal 5 rokov basy a zaplatí 1371 eur


Foto: Tomáš nahlásil na súde dve bomby a zmaril 16 pojednávaní, dostal 5 rokov basy a zaplatí 1371 eur Foto: ilustračné

V Žiline sa včera 24. októbra uskutočnilo súdne pojednávanie s obvineným Tomášom, ktorý v máji tohto roka nahlásil na žilinskom súde dve bomby. Muža zadržala polícia a prokurátor ho následne obvinil zo zločinu šírenia poplašnej správy. 

Obvinený v stredu 30. mája v čase o 08:03 hod., z obce Lietavská Lúčka úmyselne rozšíril poplašnú správu, ktorá bola nepravdivá. Z mobilného telefónu značky Samsung J5 uskutočnil telefonický hovor na tiesňovú linku 158 operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline a službukonajúcemu príslušníkovi uviedol: „Na Okresnom súde v Žiline sú dve bomby”, po čom hovor ukončil.

„V čase od 08:20 hod. do 09:20 hod. bola podľa § 28 zákona č. 171/1993 Z. z. o Policajnom zbore vykonaná prehliadka priestorov Okresného súdu Žilina, pri ktorej neboli nájdené žiadne výbušniny a ani iné podozrivé predmety a z budovy súdu bolo evakuovaných 143 zamestnancov Okresného súdu Žilina ( 22 sudcov a 121 administratívnych zamestnancov), pritom došlo k zmareniu 16-tich pojednávaní a k spôsobeniu škody vo výške najmenej 1.371,46 €, spočívajúcej vo vyplatení mzdy sudcom a zamestnancom Okresného súdu Žilina za čas, ktorý v dôsledku evakuácie neodpracovali,“ informoval JUDr. Milan Cisarik, prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry Žilina.


Prokurátor Okresnej prokuratúry Žilina podal na Tomáša obvineného zo zločinu šírenia poplašnej správy obžalobu. Počas včerajšieho pojednávania mu bol uložený trest.

Samosudca Okresného súdu Žilina uznal na hlavnom pojednávaní Tomáša za vinného zo zločinu šírenia poplašnej správy a uložil mu trest odňatia slobody vo výmere 5 rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Páchateľ bol zároveň zaviazaný nahradiť škodu vo výške 1.371,46 €.  

Prokurátor aj obžalovaný sa vzdali práva podať odvolanie, rozsudok je právoplatný.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu