Dnes by mali vrtuľníky nad Žilinou krúžiť naposledy, vo februári by sa mohol vrátiť ďalší turnus


Foto: Dnes by mali vrtuľníky nad Žilinou krúžiť naposledy, vo februári by sa mohol vrátiť ďalší turnus Foto: ilustračné - Letisko Žilina

Prelety vrtuľníkov v nočných hodinách nad Žilinou trápia obyvateľov mesta už niekoľko dní, dnes by sa mali podľa informácií riaditeľa Ronalda Wilczeka konať naposledy, a to v rozmedzí od 15:00 do 19:00 hod. Na vrtuľníkoch sa učia lietať nové posádky. 

Takýto postup sa však nepáči viacerým obyvateľom, ktorí sa na hluk pravidelne budia. „Bolo sľúbené, že nebudú lietať cez sídlisko, avšak to je jedno, keďže hluk je aj z toho, ak idú okolo. Nechápem, prečo máme pre zisk znášať hluk noc čo noc,“ uviedla čitateľka zo Soliniek. 

Letisko podnety občanov eviduje, prosí ich o zhovievavosť. Na strojoch sa učia lietať budúci piloti: „Účelom nočných letov je výcvik nových posádok na vrtuľníkoch typu Mi-8MTV-1, dnes budú lety trvať od 15:00 do 19:00 hod. a následne poletia naspäť do Košíc,“ doplnil Wilczek.

Práve v Košiciach sa po hromadných sťažnostiach obyvateľov na tréningové lety rozhodlo mesto o požiadanie zastavenia letov. Výcvik budúcich pilotov z Afganistanu tak v metropole východného Slovenska prestal. 


V Žiline by sme teda už nemali byť počas nočných hodín rušení hlukom helikoptér, aj keď Letisko Žilina nevylučuje, že by sa mohli piloti v zácviku vrátiť už budúci rok: „Momentálne nie sú plánované žiadne ďalšie prelety vrtuľníkov, avšak máme už nepotvrdenú informáciu, že by sa mohli vrátiť na letisko Žilina vo februári budúceho roku.“ 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu