Počas dnešného dňa sa očakávajú búrky s krúpami a silným vetrom, horúčavy zatiaľ neustúpia


Foto: Počas dnešného dňa sa očakávajú búrky s krúpami a silným vetrom, horúčavy zatiaľ neustúpia
Galéria: 4 fotky
Foto: ilustračné

Horúce letné počasie, ktoré u nás v posledných dňoch prevláda, môžu dnes 5. augusta vystriedať intenzívne búrky. Naše územie totiž zasiahne studený front, ktorý prinesie menšie ochladenie. Prvé búrky sa objavili už v ranných hodinách, na Orave vtedy spadlo okolo 20 mm zrážok.

Príchod intenzívnych búrok sa ale očakáva popoludní a večer. Nad územie Slovenska by mali doraziť približne po 13:00 hod. a prinesú okrem silného prívalového dažďa aj krupobitie a silný nárazový vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahu 1. stupňa.

Vo všetkých okresoch Žilinského kraja je podľa SHMÚ zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 20 - 25 m/s (70 - 90 km/h).

Pri podobných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).   


Vydaná výstraha platí pre okresy: Žilina, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Bytča, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín, Tvrdošín.

Vysoké teploty však budú prevládať aj v nasledujúcich dňoch. Počas týždňa sa môže objaviť aj malá oblačnosť no teploty neklesnú pod hranicu 28°C.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SHMÚ