Milo z Višňového zdolal ako prvý Slovák 4.200 kilometrov dlhú Pacifickú hrebeňovku


Foto: Milo z Višňového zdolal ako prvý Slovák 4.200 kilometrov dlhú Pacifickú hrebeňovku
Galéria: 75 fotiek
Foto: Milo Daníšek

Zdolať Pacific Crest Trail, teda turistickú trasu na západe Spojených štátov amerických, je snom nejedného cestovateľa. Na trasu vyrazia ročne tisícky nadšencov turistiky, dokončiť sa ju podarí však len približne desatine. Vôbec prvým Slovákom, ktorému sa podarilo zdolať túto viac ako 4200 kilometrov dlhú túru, je 43-ročný Milo Daníšek z Višňového.

Pacifická hrebeňovka bola oficiálne dokončená v roku 1993 a prechádza cez 25 chránených oblastí a 7 národných parkov. Patrí do takzvanej Triple Crown skupiny turistických trás, ktorá združuje tri zásadné diaľkové trasy v USA. Spoznať a zažiť túto obrovskú krajinu prostredníctvom niekoľkomesačnej turistiky ponúka úplne iný rozmer a pohľad na jej prírodné krásy, ľudí a život v nej.

Na štarte v Kalifornii na mexickej hranici. Zdroj: Milo Danišek

„Myšlienka, respektíve jej finálna podoba sa rodila postupne, začalo to nenápadnou túžbou vyskúšať si život a prežitie v čo najjednoduchšej tuláckej minimalistickej forme. Mal som nejaké informácie o asi najznámejšej púti do Santiaga de Compostela v Španielsku , ale v Európe mám stále pocit, že som akosi doma za humnom. Keď som pri hľadaní informácií o iných “long distance trailoch” natrafil na PCT, zrazu to vo mne cvaklo a keďže som Ameriku túžil vidieť od detstva všetko do seba začalo zapadať,“ popisuje Milo to, ako sa zrodila myšlienka absolvovať diaľkovú hrebeňovku.

Pacifickú hrebeňovku zdolali s kamarátom z Čiech za viac ako 5 mesiacov

Ako mnohí cestovatelia, aj rodák z Višňového musel riešiť, ako pôjde na trasu a s kým ju absolvuje. Parťákom sa mu stal 43-ročný Pavel Sabela z Frýdku-Místku, na ktorého natrafil na internete pri hľadaní informácii o PCT.

Celé plánovanie zabralo približne jeden a pol roka, dvojica spolu vyštartovala a čo nebýva pravidlom aj prišla spoločne do cieľa. Počas cestovania sa k nim občas pridali aj ďalší ľudia, najviac času strávili s Francúzom Martinom Remitim z Korziky ( 42 ), ktorý s nimi putoval viac ako dva mesiace.

„Plán bol prejsť trasu za 5 mesiacov, vo finále sme ju zdolali za 174 dní. Hlavne sme museli improvizovať pre rekordnú snehovú nádielku v Sierre Nevade, v lete ju preskočiť a na jeseň sa vrátiť a preskočený úsek dokončiť. Sú ľudia, ktorí to prešli aj za 90 dní, záleží v akom duchu chce túto cestu človek zdolať. Či ako športový výkon, alebo obdivovať prírodu a spoznávať ľudí a mestá po trase, alebo ako v našom prípade kombinácia tohoto všetkého. Ale hovorí sa, že na PCT vyhráva ten, kto príde do cieľa posledný a najviac si tento nádherný trail a jeho krásy užije,“ dodáva Milo.

Sierra Nevada - výstup do sedla FORESTER PASS - najvyšší bod PCT 4009 mnm. Zdroj: Milo Danišek

Za viac ako 5 mesiacov prežili cestovatelia rôzne zážitky, ich spoločným menovateľom boli aj tzv. Trail Angels , ľudia, ktorí PCT turistov-hikerov počas trasy nezištne alebo za dobrovoľný príspevok ubytujú, poskytnú svoje domáce zázemie a rôznymi inými spôsobmi pomôžu. Iné skúsenosti otestovali psychickú aj fyzickú odolnosť účastníkov.


„Zažili sme rozzúreného býka, ktorý vám v uprostred noci reve v lese pri stane a vy sa takmer lúčite so životom, noc, keď sa zdvihne taký vietor, že vyvracia veľké stromy okolo vás a vy ležíte v spacáku, pozeráte do tmy, nemáte sa kde schovať ani ujsť a vlastne nemáte nič pod kontrolou a ste úplne odovzdaní - náhode, osudu, šťastiu? Alebo, keď vás uprostred Sierry Nevady zasype sneh a ste niekoľko dní cesty od civilizácie, bez signálu a takmer bez potravín a premýšľate čo budete robiť ak do rána napadne meter snehu…“ spomína Milo.

Kalifornia - jeseň v SIERRE NEVADE - snehové prekvapenie. Zdroj: Milo Danišek

Teplotné výkyvy a odhodlanie vydať sa

Zaujímavosťou sú teplotné výkyvy, ktoré čakajú na turistov. Začiatok, pre tých ktorí štartujú v smere na sever je v púšti v Kalifornii pri teplotách okolo 40 stupňov Celzia, v Sierre Nevade už cez noc doslova mrznete.

Zima vás čaká aj na najvyššom vrchu kontinentálnych Spojených štátov amerických - Mount Whitney s nadmorskou výškou 4 421 mnm, aby ste následne stovky kilometrov putovali cez močaristý Oregon so záplavou agresívnych komárov až po hornatý nádherný Washington.

Aj takto sa museli cestovalia brániť proti agresívnym komárom. Zdroj: Milo Danišek

Podobný zážitok odporúča Milo každému, základom je nebáť sa a keď už sa človek rozhodne, robiť všetko aby sa to podarilo. Aj z vlastnej skúsenosti vie, že to nie je tak nereálne, ako to možno na prvý pohľad vyzerá:

„Na začiatok to musíte fakt veľmi chcieť a potom sa to podarí, aj voľno, aj peniaze, všetko. Veľa ľudí, ktorých sme stretli, dali výpoveď v práci, reštartovali si život a podobne. Nie je to ani o kondičke, pretože pripraviť sa, natrénovať na takýto trail sa podľa mňa nedá. Keď je človek priemerne zdravý a nemá vážne zdravotné problémy má rád prírodu a v neposlednom rade ho baví chodiť, tak je možné to dokázať.“

Telo si postupne na záťaž zvykne a rolu hrá najmä psychika. Jeden americký turista zdolal PCT vo veku 70 rokov, teraz má 73 a zdoláva druhú z trojice Tripple-Crown - Continental Divide Trail o dĺžke 5000 kilometrov. Milo sa nateraz pripravuje na inú výzvu - 180-kilometrovú túru GR20 na Korzike, ktorá patrí k najnáročnejším trailom naprieč horami v Európe. Tentokrát aj s manželkou Andreou a nebude chýbať ani spolubojovník Pavel.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu