Obec Rosina vyasfaltovala starú cestu, autá po nej začali jazdiť rýchlo aj napriek zóne 40 km/h


Foto: Obec Rosina vyasfaltovala starú cestu, autá po nej začali jazdiť rýchlo aj napriek zóne 40 km/h

Ulica Dolná Rosinská v obci Rosina pri Žiline prešla len nedávno kompletnou rekonštrukciou. Bol na nej položený nový asfaltový koberec a tiež vybudovaný chodník, ktorý v obci doteraz chýbal. Po rekonštrukcií začalo cestu využívať viac vodičov, pričom nerešpektujú maximálnu povolenú rýchlosť 40 kilometrov za hodinu. V lete 2017 boli na všetkých vjazdoch do obce osadené dopravné značky vymedzujúce zónu štyridsiatky, ktoré mali zvýšiť bezpečnosť na miestnych komunikáciách. Len málo šoférov ich však rešpektuje.

„Pravidelné prekračovanie najvyššej dovolenej rýchlosti jazdy, ohrozovanie bezpečnosti chodcov a nespočetné žiadosti občanov Rosiny nás viedli k spracovaniu a realizovaniu projektu „Úprava organizácie dopravy“. V rámci tohto projektu boli v obci zavedené prvky bezpečnosti, ktorými bola v celej obci vymedzená zóna s maximálnou povolenou rýchlosťou 40 km/h,“ uvádza obec Rosina. 

Práve prekračovanie rýchlosti patrí k najčastejším príčinám vzniku dopravných nehôd v obci. Pri poslednej nehode bolo zničené oplotenie a časť rodinného domu na križovatke ulíc Dolná Rosinská a Na hájik. V tomto prípade sa však mali údajne podpísať pod nehodu aj zdravotné problémy vodiča.

Nie je vylúčené, že práve kvôli nezodpovedným vodičom pribudnú v obci policajné hliadky vykonávajúce meranie rýchlosti. Obecná cesta totiž začala po rekonštrukcii lákať vodičov čoraz viac, pretože cesta III. triedy, ktorá je v správe Žilinského kraja a vedie po druhej strane obce, má rôzne nerovnosti, prepadnuté kanalizačné poklopy a prejazd po nej nie je taký komfortný. Obyvatelia sa síce potešili opravenej ceste, no čoskoro im môže prekážať zvýšená intenzita osobnej dopravy. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu