Žilinskí colníci zlikvidovali takmer 8000 ložísk, falzifikáty by spôsobili škodu až 150 000 eur


Foto: Žilinskí colníci zlikvidovali takmer 8000 ložísk, falzifikáty by spôsobili škodu až 150 000 eur Foto: Finančná správa

Žilinskí colníci likvidovali takmer 8 000 napodobenín ložísk. Tie boli zaistené v sklade žilinskej firmy ešte v roku 2011. Zástupcovia poškodenej švédskej spoločnosti vtedy vyčíslili škodu, ktorá by im vznikla, ak by sa výrobky dostali na trh, na sumu až 150 000 eur. Prípad sa dostal až pred súd, ktorý o celej veci rozhodoval v polovici roka 2017.

„Záchyt veľkého počtu falzifikátov strojárenských ložísk pochádza spred 7 rokov, kedy ich colníci zaistili v skladových priestoroch firmy zo Žiliny. Ku kontrole vtedy prizvali aj odborníkov zastupujúcich držiteľa ochrannej známky, ktorí pricestovali až zo Švédska. Výrobky boli tak dokonale spracované, že ani oni ich na prvý pohľad nevedeli odlíšiť od originálov. Po dôkladnej analýze nakoniec potvrdili, že ložiská sú nepravé,“ informovala mjr. Ing. Božena Chríbiková , hovorkyňa CÚ Žilina.

Prípad sa dostal až na súd, ktorý rozhodoval o tom, či zaistený tovar porušuje právo duševného vlastníctva. V polovici minulého roka potvrdil, že právo majiteľa k ochranným známkam bolo porušené a výrobky sú napodobeninami. 

Presne 7 703 falzifikátov strojárenských výrobkov bolo dnes aj za účasti zástupcov držiteľa ochrannej známky znehodnotených tak, aby sa vylúčilo ich ďalšie použitie. Týmto postupom sa colníci snažia zamedziť distribúcii tovaru, ktorý môže byť v porovnaní s originálnym menej kvalitný, čim ohrozuje nič netušiacich a oklamaných spotrebiteľov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Finančná správa