„Reklamnú plachtu na Bulvári objednávala agentúra,“ bráni sa vyobrazený kandidát


Foto: „Reklamnú plachtu na Bulvári objednávala agentúra,“ bráni sa vyobrazený kandidát

Pred niekoľkými dňami bola v tesnej blízkosti autobusovej zastávky na Bulvári umiestnená reklamná plachta s podobizňou jedného z kandidátov na predsedu Žilinského samosprávneho kraja. V tejto súvislosti zareagovalo aj mesto Žilina, ktoré prostredníctvom hovorcu apeluje na kandidátov. Ich reklamy by mali byť umiestnené na legálnych a povolených plochách, rovnako by nemali ohrozovať chodcov či účastníkov cestnej premávky.

Mesto vyzýva kandidátov na županov a na poslancov do Žilinského samosprávneho kraja, aby svojou politickou reklamou brali ohľad na verejný priestor a nedevastovali po estetickej stránke výzor nášho mesta. Veríme, že práve ich kampaň je príkladom toho, ako im záleží na kultúrnosti verejného priestranstva krajského mesta. Rovnako apelujeme na bezpečnosť, pretože ich umiestnenie môže vážne ohroziť napríklad chodcov a vodičov, ak bilbordy zacláňajú účastníkom cestnej premávky vo výhľade, napríklad v križovatkách,“ uviedol hovorca mesta Žilina Pavol Čorba v tlačovej správe.

Kandidát na župana sa bráni tým, že billboard objednala agentúra

Na problém nadrozmernej reklamnej plachty upozornila aj iniciatíva Verejný_smog, pod ktorej príspevkom na sociálnej sieti zareagoval aj samotný kandidát, ktorého reklama propaguje. Podľa jeho slov je nepovolenie reklamnej konštrukcie záležitosťou majiteľa pozemku, prenájom pre neho sprostredkovala agentúra.

„V prvom rade, ja nie som majiteľom daného pozemku a ani lešenia. Agentúra, čo mi robí volebnú kampaň dostala ponuku priamo od majiteľa pozemku na umiestnenie reklamy na majiteľovej dočasnej protiprašnej zábrane a lešení, tak to na cca 1 mesiac využila. To, či má splnené majiteľ pozemku a lešenia nejake povolenia alebo či mu ich vôbec treba pri dočasnej konštrukcii, tak to je záležitosťou majiteľa pozemku, resp. lešenia a kontaktujte preto jeho,“ uviedol vyobrazený kandidát v odpovedi pod príspevkom.


Podľa jeho slov agentúra len využila ponuku, ktorá jej prišla, stačiť jej malo vlastníctvo pozemku. „Keďže prišla ponuka od majiteľa, tak ako mojím protikandidátom prišli ponuky z billboardových spoločností, ktoré im tiež ponúkli reklamný priestor a využili to, tak to využila i mnou najatá agentúra. Overila si však pred tým, že či je naozaj majiteľom pozemku a keďže bol, tak nič nebránilo agentúre ísť do zmluvného vzťahu. Pochybujem, že si každý z mojich protikandidátov alebo z firiem, ktoré majú reklamu na billboardoch v Žiiline overovali, že či firma ponúkajúca svoj priestor na reklamu, že či má vybavené povolenia na predmetných stojanoch, či billboardových miestach,“ dodal kandidát s tým, že ide o záležitosť firmy ponúkajúcej daný reklamný priestor alebo majiteľa pozemku.

Mesto má v prípade zviazané ruky, stavba stojí na súkromnom pozemku

Reklamnú plachtu nehodlá demontovať, zmizne podľa jeho slov až po voľbách. „Na druhej strane, pokiaľ bude reklama zakázaná v celej Žiline a budú rovnaké podmienky platiť pre všetkých kandidátov do župy, tak to budem aj ja plne rešpektovať. Záverom chcem dodať, že pokiaľ táto reklama niekomu vadí, tak sa vopred ospravedlňujem a oznamujem, že je tam iba dočasne a agentúra, ktorá mi zabezpečuje moju volebnú kampaň, zmluvý vzťah s majiteľom pozemku a lešenia potom nepredĺži,“ dodal kandidát z žltej reklamnej plochy.

Nateraz zostáva pre občanov jediným riešením fakt, že sa budú pohybovať vo väčšej vzdialenosti od reklamnej plochy aj celej konštrukcie. „Reklamná konštrukcia na súkromnom pozemku v blízkosti zastávky MHD Veľká okružná, Aupark nie je povolená Stavebným úradom v Žiline a môže ohrozovať aj bezpečnosť verejnosti. Obraciame sa na verejnosť s výzvou, aby sa občania z dôvodu vlastnej bezpečnosti,“ odkázalo mesto obyvateľom s tým, že stavba je na súkromnom pozemku a z toho dôvodu nevie zasiahnuť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu